Elionor de Borbó és una jove la formació de la qual està enfocada per convertir-se un dia en reina d'Espanya. El títol de princesa d'Astúries no és l'únic que ha heretat. Fa anys, la noia va rebre un misteriós llegat i uns dies enrere se'n va revelar el destí.
La princesa d'Astúries, a qui vam veure el 15 de desembre en un acte de la Creu Roja, va passar les festes a Espanya, però el darrer 4 de gener la jove va tornar a Gal·les. Enguany serà un any decisiu a la seva vida com a futura reina, ja que Elionor s'enfrontarà a molts reptes: complirà la majoria d'edat, acabarà els estudis de batxillerat i començarà una nova etapa acadèmica i militar.
Elionor, la seva germana Sofia i els seus cosins: hereus per sorpresa
Han passat 13 anys des que es va llegir el testament de Juan Ignacio Balada Llabrés, un empresari menorquí que va decidir deixar tota la seva fortuna als prínceps d'Astúries i als vuit nets dels emèrits. Balada va especificar que, en cas que els membres de la família reial no acceptessin l'herència, aquesta anés a parar a l'estat d'Israel.
Se sap que l'empresari mai no va conèixer personalment els reis i que Felip va tenir dubtes a acceptar els gairebé 10 milions d'euros. Finalment, van acceptar i van pensar que els diners podrien ajudar molta gent de l'illa. Aquests anys Felip de Borbó s'ha interessat per conèixer la figura de l'empresari menorquí.
Juan Ignacio era fill de Ramón Balada, amo d'un cinema a la ciutat, i de Catalina Llabrés, la primera farmacèutica de l'illa. Es va traslladar jove a Barcelona per estudiar, però no va acabar cap carrera, allà es guanyava la vida com a pianista. En morir la seva mare es va fer càrrec de la farmàcia, una joia modernista que el 2009, quan l'empresari va aclucar els ulls, es trobava en estat ruïnós.
Juan Ignacio va aconseguir reunir una gran fortuna, integrada per nou propietats immobiliàries, amb finques rústiques i urbanes, i altres actius financers. Al testament, Balada va dividir la seva fortuna en dues meitats: una part la va donar als actuals reis i als vuit nets dels emèrits; quant a l'altra, va demanar que s'hi construís una fundació per tractar assumptes d'interès general.
Així va sorgir la Fundació Hesperia, dedicada a la investigació de malalties rares i la inserció al mercat laboral de joves discapacitats a Menorca. La part que correspon a Elionor, a la seva germana i als seus cosins encara no ha estat resolta. Tots els nets dels emèrits són titulars del palauet on residia Balada, que actualment està deshabitat.
El palauet de l'empresari continua deshabitat
Previsiblement, s'esperi que tots els nets compleixin la majoria d'edat per tornar els fons de la seva possible venda a la fundació. Elionor, la seva germana Sofia i la seva cosina Irene encara són menors de 18 anys. Tanmateix, ni la princesa, ni la resta d'hereus podrien tenir accés al rendiment econòmic de l'herència, sinó que tornaria de nou al seu origen.
Fa uns dies els reis van viatjar fins a Menorca per a la inauguració de la farmàcia Llabrés, un acte que va tenir lloc al Teatre des Born. Primer, van visitar la farmàcia per ser testimonis de la rehabilitació d'aquest espai emblemàtic que, després de més de 30 anys tancat, recupera la seva identitat. L'establiment, un dels pocs edificis modernistes de Menorca, ha estat rehabilitat com a espai per a les activitats de la Fundació Hesperia.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp