La declaració del conjunt arqueològic de Tàrraco Patrimoni Mundial de la UNESCO compleix aquest dissabte 19 anys. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) s'ha adherit a la celebració amb una jornada de portes obertes als seus recintes, com és el cas del Museu i Necròpolis Paleocristians de Tarragona. D'aquesta manera, l'equipament apropa el patrimoni cultural a la ciutadania durant aquest cap de setmana. A banda, per celebrar l'efemèride, el Museu d'Història també obrirà gratuïtament aquest diumenge i oferirà activitats i recreacions històriques que exhibiran l'organització política, militar i religiosa de la Tarragona romana.
L'exposició Tàrraco/MNAT del Tinglado 4 al Moll de Costa, la Vil·la romana dels Munts i el conjunt monumental de Centcelles són els recintes del MNAT que han obert, de forma gratuïta, aquest dissabte, per commemorar el dinovè aniversari de la declaració de Tarragona com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. També ho ha fet el Museu i Necròpolis Paleocristians de Tarragona, on els grups de visitants s'han posat a la pell dels arqueòlegs que van excavar aquesta àrea funerària i, així, han reconstruït i conegut de primera mà la societat romana de Tarragona.
«Hem après moltes coses com saber identificar les restes enterrades basant-nos amb els estudis dels ossos i la simbologia de les tombes», ha afirmat Adrià Casals, un dels visitants. Comparteix opinió, l'Àngels Muntanya que ha considerat que és molt interessant que s'aposti per la divulgació del patrimoni amb aquestes jornades.
La Necròpolis, ubicada en una de les entrades de la localitat, està allunyada del circuit turístic del circ, l'amfiteatre o bé la muralla romana. Davant d'això, el responsable de les activitats al recinte de l'empresa Aurigues Serveis Culturals, Txema Noses, ha valorat que és important donar valor aquest espai, ja que permet l'estudi de la societat romana a partir de les restes funeràries. I això, segons Noses, complementa la història de Tàrraco.
Recreacions històriques als monuments romans
El Museu d'Història de Tarragona ha organitzat diverses activitats als espais monumentals aquest diumenge. A tall d'exemple, ha programat una exhibició sobre els Legionaris al final de l'Imperi al passeig Arqueològic, una altra sobre la vida de centurions, soldats i alcaldes a Tàrraco al Pretori. Entre les recreacions històriques també destaquen les que oferiran una visió sobre el món del sacerdoci i els rituals familiars d'època romana. A la vegada, també es mostraran com combatien els gladiadors a l'espai obert al públic de l'Amfiteatre.
La conservació del patrimoni cultural
Els despreniments de pedres d'una part de la muralla romana, l'espai del Circ amb una estructura polèmica i inacabada a la de la plaça dels Sedassos o el tancament provisional provisionalment l'amfiteatre romà són algunes de les preocupacions en la preservació del patrimoni cultural de la ciutat.
De fet, l'ajuntament va tancar l'amfiteatre per raons de seguretat a finals de setembre arran d'un informe extern que alertava de la degradació que presenta el monument. A mitjan octubre es va reobrir l'esplanada superior, però l'accés a l'arena i a les grades segueix tancat. A més, el ministeri públic va obrir diligències per aquest cas arran d'una denúncia presentada el passat mes d'octubre pel grup municipal de Cs.
Segons la darrera estimació de l'ajuntament, l'accés a l'arena es podria reobrir a finals d'any, mentre que la graderia romandrà tancada més temps pels problemes estructurals. La voluntat del govern és que pugui estar plenament operativa al maig, coincidint amb el Festival de Tàrraco Viva.