Primer pla de la reina Isabel II d'Anglaterra.

Mor la reina Elisabet II

Elisabet II ha mort després de gairebé 70 anys sent la reina d'Anglaterra

Elisabet II, la reina d'Anglaterra, ha mort a l'edat de 96 anys.

Dijous 8 de setembre, els seus metges havien informat, mitjançant un comunicat, que Elisabet II tenia una salut delicada i el seu estat era preocupant. Li havien recomanat repòs total i romandre sota supervisió mèdica.

Ja en els últims dies el seu estat de salut havia estat motiu d'alarma. I és que en només en una setmana havia hagut de cancel·lar dos actes i delegar alguns compromisos al seu fill, el príncep Carles. Només en comptades ocasions havia passat una cosa així.

Se la va veure per última vegada en un acte públic el dimarts 6 de setembre. Va ser a l'acte de nomenament de Liz Truss com a primera ministra del Regne Unit, al castell de Balmoral, a Escòcia.

Foto de la reina Elisabet II d'Anglaterra.
Elisabet II ha mort amb 96 anys. | Europa Press
 

Des de llavors, el seu estat de salut havia estat tot un misteri. En aquell acte se l'havia pogut veure breument, caminant en tot moment amb un bastó i amb la seva mobilitat força deteriorada.

De fet, es va afirmar que es va escollir el castell com a lloc per a l'esdeveniment per a la «comoditat» de la reina. Cal tenir en compte que es tracta d'una de les residències d'estiu d'Elisabet II i ja hi era.

Dos dies després d'aquest acte, era la mateixa ministra Liz la que enviava un missatge preocupant a tota la població a través de les xarxes socials.

«Tot el país està profundament preocupat per les notícies que arriben des del Palau de Buckingham. Els meus pensaments, i els pensaments de les persones de tot el Regne Unit estan amb Sa Majestat la Reina i la seva família en aquest moment», deia.

Gairebé 70 anys com a reina d'Anglaterra

Als seus 96 anys, Elisabet II va passar gran part de la seva vida exercint el seu paper com a reina. De fet, va ser coronada el 2 de juny del 1953, quan només tenia 26 anys. Des de llavors ha estat coneguda com la reina d'Anglaterra.

▶️ Vídeo del dia

Han estat 69 anys al capdavant de la monarquia del seu país, una monarquia que ara passarà a estar en mans del seu fill, l'hereu legal de la corona, el príncep Carles de Gal·les, de 73 anys.

Aquesta serà, per tant, una gran transició a Anglaterra. I és que Elisabet II havia esdevingut una de les grans figures del país. La seva popularitat va augmentar amb el pas dels anys i ja era una de les figures més estimades del país.

Primer pla de la reina Elisabet II d'Anglaterra.
Elisabet II ha estat una de les reines més estimades de les últimes dècades. | GTRES

 

De fet, sobre ella s'han fet pel·lícules i sèries, la més coneguda, The Crown, sobre el regnat d'Elisabet II.

Elisabet II va néixer a Londres i va ser la filla gran dels ducs de York, que es van convertir en els reis Jorge VI i Elisabet. Després de la mort del seu pare, ella va ser coronada com la reina del Regne Unit, començant així un mandat dels més llargs que es recorden.

Ara, 69 anys després de la seva coronació, Anglaterra haurà de canviar de monarca i quedarà en mans del fins ara príncep Carles, que passarà ara per una època complicada.

I és que la mort de la seva mare s'uneix també a la del seu pare, que va morir fa només un any. El 9 d'abril del 2021, el príncep Felip, duc d'Edimburg, perdia la vida només dos mesos abans de fer els 100 anys.

El seu matrimoni va ser el més durador dins de la història de la família reial d'Anglaterra, van estar junts un total de 74 anys, ja que es van casar el 1947.