El motiu de les cares deformades d'alguns reis, al descobert

El sexe entre familiars va provocar la deformitat facial dels reis espanyols dels segles XVI i XVII

Els reis Felip i Letícia a El Prado el 17 de febrer de 2020
El rei Felip i Letícia | G3

Una recerca publicada en la revista Annals of Human Biology, ha publicat uns resultats on parlen sobre l'anomenada mandíbula dels Habsburg, una deformitat facial de la dinastia dels reis espanyols i austríacs d'Habsburg i les seves esposes, aquest fet pot atribuir-se a l'endogàmia, segons aquesta investigació.

  

El darrer estudi va combinar el diagnòstic de deformitats facials, utilitzant retrats històrics amb anàlisis genètiques del grau de relació per a determinar si hi havia un vincle directe, entre aquest defecte i les relacions entre parents. Fins ara cap estudi havia confirmat si el mentó distintiu conegut com a mandíbula d'Habsburg era el resultat de l'endogàmia. «La dinastia dels Habsburg va ser una de les més influents a Europa, però es va fer famosa per les relacions sexuals entre parents. Vam mostrar per primera vegada que existeix una clara relació positiva entre l'endogàmia i l'aparença de la mandíbula dels Habsburg», explica l'investigador Roman Vilas, professor de la Universitat de Santiago de Compostel·la.

Relacions sexuals entre parents

Els investigadors van decidir reclutar a 10 cirurgians maxil·lofacials per a diagnosticar la deformitat facial en 66 retrats de 15 membres de la dinastia dels Habsburg. Els cirurgians van establir puntuacions per al grau de prognatisme mandibular i deficiència maxil·lar en cada membre de la família Habsburg. El prognatisme mandibular va ser més pronunciat en Felip IV, que va regnar entre 1621 i 1665. L'extensió de l'endogàmia es va calcular a partir d'un arbre genealògic a gran escala, que inclou més de 6.000 individus.

  

Els investigadors van detectar una forta relació entre el grau d'endogàmia i el grau de prognatisme mandibular. Els autors suggereixen que és perquè l'efecte principal dels fills entre parents augmenta les possibilitats que els descendents heretin formes idèntiques d'un gen de tots dos pares.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari