Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Netflix regula el tabaco en sus series y películas.

Netflix prescindeix del tabac en moltes produccions

La plataforma ha pres la mesura després de fer-se públic un informe que mostra que a les seves sèries el consum de cigarretes dels actors és excessiu

Netflix regula el tabaco en sus series y películas.
La plataforma ha decidit imposar mesures per regular l'aparició del tabac a les seves produccions | Netflix

 

L'organització Truth Initiative ha publicat fa poc un informe que explica que a les produccions de Netflix hi apareixen massa escenes amb tabac. El text ha tingut grans repercussions per a la plataforma de reproducció en temps real, que ha decidit eliminar, a les sèries i llargmetratges originals, l'aparició en escena de tabac sempre que es tracti de produccions PG-13 o TV-14, que vol dir que no són adequades per a un públic que tingui menys de 13 anys en el primer cas o menys de 14 en el segon.

 

Una terrible realitat al voltant de les escenes de fumadors a Netflix

Els contratemps que es deriven d'aquest informe per a Netflix són evidents, perquè dins del grup de PG-13 o TV-14 hi trobem una de les seves produccions més populars, 'Stranger Things', on el personatge del sergent Hopper apareix fumant contínuament. Ara bé, els efectes de la mesura aniran més enllà perquè l'informe també es vincula amb altres produccions de l'estil de 'Modern Family' —malgrat el fet que no és original de la plataforma— o bé 'Orange Is the New Black' —que, en aquest cas, sí que és una producció original.

 

Però Truth Initiative no s'atura aquí: l'organització, al seu informe, també explica que les escenes on apareixen personatges fumant a la plataforma constitueixen una «amenaça cada cop més important per a la població jove que viu a Amèrica» i, a més, ens ofereix diverses dades concretes, com per exemple que a les pel·lícules i les sèries de Netflix el consum de tabac supera la meitat en comparació al total del món de la televisió. Tot seguit, mostrem quines són les sèries on apareixen més escenes amb personatges que fumen.

 

Series de Netflix en las que se consume más tabaco.
Les produccions de la plataforma de reproducció en temps real en què apareixen més cigarretes | Truth Initiative

 

Ara bé, hi ha una dada ben sorprenent relacionada amb aquest informe: no s'hi veuen produccions de l'estil de 'Peaky Blinders', on trobem molts personatges que fumen de manera important.

 

Netflix respon

La coneguda plataforma ha decidit actuar a causa de la controvèrsia generada al voltant de l'informe, amb un seguit de mesures. La més categòrica consisteix a promoure l'eliminació absoluta de les cigarretes a les produccions que no són aptes per al públic de menys de 13 i 14 anys. A la resta de produccions, però, també notarem algunes modificacions: no hi apareixerà tabac si no és que es tracta d'una situació absolutament indispensable per al fil argumental o d'una característica molt pròpia del personatge en qüestió.

 

Les cigarretes electròniques i altres dispositius similars també s'engloben dins d'aquestes mesures, i caldrà que al cartell informatiu que apareix abans de visualitzar una sèrie —on igualment hi apareix l'avís pel que fa a les escenes sexuals i violentes— s'avisi que hi haurà escenes que inclouran consum de tabac.

 

Només existeix la problemàtica del tabaquisme?

Aquesta resolució que ha pres Netflix, tal com no podia ser d'una altra manera, ha originat un debat molt agitat en diferents àmbits. Hi ha persones que expliquen que la plataforma ja fa tard, perquè creuen que suprimir les escenes de tabaquisme a les seves produccions era quelcom molt necessari. En canvi, d'altres individus es queixen perquè pensen que Netflix ha sucumbit a una censura desmesurada de manera molt prematura. Sigui com sigui, l'eliminació de les cigarretes a les seves produccions ens fa plantejar-nos si la problemàtica del tabac és la més important que trobem a la plataforma.

 

Tot i que no consta de tants arguments ferms, es va publicar un altre informe que explicava que la taxa de suïcidis juvenils als Estats Units s'havia incrementat  després d'haver-se emès la sèrie '13 Reasons Why', en què apareixia una escena molt detallada sobre un suïcidi d'una noia jove que decidia tallar-se les venes. En aquesta ocasió, Netflix també va actuar després de les crítiques rebudes i de les dades presentades, i va decidir modificar l'escena. 

 

Igualment, HBO no es queda al marge de les controvèrsies: les escenes d''Euphoria', totalment explícites, han originat molta polèmica. En qualsevol cas, el debat sobre si s'hauria de procedir a la regulació del tabaquisme al món televisiu es troba ben viu.

 

També et pot interessar...

  • Alerten de l’alt valor contaminant de les burilles de les cigarretes
  • Les millors sèries còmiques de Netflix
  • Estudien apujar el preu del tabac per reduir-ne el consum