La casa reial no està vivint un dels seus millors moments. Des que el 2011 Iñaki Urdangarín va ser imputat pel 'cas Nóos', els escàndols no han deixat de cessar entre la família, arribant fins i tot a afectar la infanta Cristina, qui va ser investigada l'any 2013 per diversos delictes relacionats amb el 'cas Nóos'.
Sense dubte, en els últims anys no tots han gaudit de la inviolabilitat de la qual ha gaudit el rei emèrit Joan Carles. Tanmateix, la Fiscalia ja té sobre la taula diverses diligències contra els fills i nets del monarca.
La família de rei emèrit, exposada a una causa ordinària
Després de l'abdicació del rei Joan Carles, la llei orgànica 4/2014 es va modificar per tal d'estendre l'aforament de què disposaven alguns membres de la família. Des de l'adjudicació del rei emèrit, les sales Civil i Penal del Tribunal Suprem s'ocupen d'enjudiciar i instruir totes les accions que es presentin contra el rei, la reina consort, la princesa o príncep d'Astúries i la seva consort.
Això vol dir que Joan Carles, la reina emèrita Sofia, Felip VI i la reina Letícia, i la princesa d'Astúries són aforats. D'altra banda, la llei d'enjudiciament criminal també recull com han d'actuar els familiars del rei emèrit si són citats a declarar davant d'un jutge. En concret, el rei, la reina, els seus respectius cònjuges i la princesa d'Astúries no tenen obligació de fer-ho, però els altres membres de la família sí.
Tres línies d'investigació sobre el rei Joan Carles
De moment, hi ha tres línies d'investigació obertes contra el rei emèrit que estan en mans de diversos membres de la Fiscalia. L'equip està dirigit per Juan Ignacio Campos, cap de l'àrea de penes del Ministeri Públic en l'Alt Tribunal, que compta amb tres especialistes en dret penal econòmic i amb Rosa Ana Morán, cap de la Unitat Especialitzada de Cooperació Penal Internacional.
La primera línia d'investigació està relacionada amb l'AVE a la meca i només afecta el rei emèrit Joan Carles. Tal com ha avançat 'El Confidencial', les irregularitats vinculades amb aquesta línia d'investigació queden anul·lades per la inviolabilitat del monarca.
La segona línia d'investigació sí que afectaria diversos dels familiars del rei. En aquesta línia s'investiga si el rei emèrit va poder cometre delictes fiscals en acceptar abonaments del milionari mexicà Allen Sanginés-Krause. Aquests fets haurien tingut lloc entre 2015 i 2018, quan el rei ja havia abdicat, de manera que podria ser jutjat.
També estan sent jutjats diversos membres de la casa reial que podrien haver gaudit dels abonaments de Sanginés-Krause sense declarar-los. De moment, ja s'han vist afectades la infanta Elena i la seva filla, Victòria Frederica.
La tercera línia d'investigació parteix d'un avís emès pel Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac). Segons ells, s'haurien detectat 10 milions d'euros en l'illa de Jersey, un paradís fiscal, encara que de moment es desconeix si algun altres membres de la casa reial, a més del rei Joan Carles, s'ha beneficiat d'aquesta gran quantitat de diners.
Totes aquestes línies d'investigació, a part d'afectar el rei emèrit, també podrien esquitxar les persones més properes.