Imatge de Pedro Sánchez i Begoña Gómez posant somrients a un photocall

Pedro Sánchez comunica a la seva dona Begoña Gómez que ha pres una decisió

Pedro Sánchez reacciona després dels mals resultats aconseguits a Andalusia

Pedro Sánchez ha pres una decisió després del revés que ha rebut el seu partit a les eleccions andaluses. El president del Govern espanyol ja li hauria fet arribar a la seva dona Begoña Gómez i als seus col·laboradors més propers. En principi, té previst esgotar la legislatura perquè considera que encara pot resistir durant un temps.

Té clar que, després del fracàs a Andalusia, li toca aguantar el xàfec i guanyar temps fins a arribar als comicis del pròxim any. Confia a prendre una sèrie de mesures durant els pròxims mesos que li permetin remuntar la situació. «Anirem trepitjant l'accelerador», apunten des de Moncloa, com recull La Vanguardia.

Pedro Sánchez ja comença a notar l'efecte Núñez Feijóo. El gallec promet posar-li les coses molt complicades. El resultat de diumenge passat només és un avís d'allò que pot passar a les generals.

Pedro Sánchez parlant en un acte públic
Pedro Sánchez se sent amb forces per continuar endavant. | Europa Press
 

De moment, l'agenda del president no s'atura. El Consell de Ministres tirarà endavant noves mesures pel que fa a treball i universitats. També, està previst que es tractin més iniciatives a la pròrroga del pla anticrisi per pal·liar els efectes de la guerra.

Tampoc cal passar per alt la cimera de l'OTAN a Madrid, que se celebrarà la setmana que ve. Serà un dels moments clau del seu mandat, per això ho està preparant al mil·límetre.

El president del Govern espanyol va reunir aquest dilluns l'executiva del partit a Ferraz per analitzar els resultats del 19-J. Ha assenyalat al seu equip que l'executiu «està fort, està sòlid i hi ha legislatura fins al final». Per tant, tal com s'havia previst, no li va passar pel cap en cap moment l'avançament electoral.

Pedro Sánchez va transmetre que el que «toca ara és demostrar que el Govern està preocupat pel que preocupa la ciutadania». Fa referència, sobretot, a la «crisi derivada de la guerra a Ucraïna».

El portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, va explicar que tenien clara la recepta de l'èxit. «La millor manera de guanyar la confiança dels ciutadans és demostrar amb polítiques d'esquerra que som l'alternativa».

De moment, a Moncloa no creuen que aquest revés provoqui una nova crisi de Govern. L'anterior va tenir lloc fa tot just un any després de la derrota a les eleccions de Madrid. Allò va desencadenar la sortida d'algunes de les persones de confiança del dirigent.

Entre ells hi havia el seu assessor Iván Redondo, els ministres José Luis Ábalos o Carmen Calvo. Els canvis que hi pugui haver durant els pròxims mesos estarien més orientats als comicis de les municipals i autonòmiques del maig de 2023.

Pedro Sánchez en un discurs.
El president del Govern espanyol prendrà una sèrie de mesures durant els pròxims mesos per remuntar la situació. | Europa Press

Pedro Sánchez insisteix que no hi ha canvi de cicle

Pedro Sánchez intenta restar importància a la derrota a Andalusia, on el PP va aconseguir majoria absoluta. Creu que «no hi ha un canvi de cicle». Però als resultats de diumenge se li afegeix la pèrdua de confiança a Castella i Lleó i la Comunitat de Madrid.

Sicilia ha assenyalat que «l'estratègia del Partit Popular és fer creure que hi ha un canvi de cicle, però no és així». La valoració que fa la formació és que no hi ha un transvasament de vots. L'electorat socialista no hauria apostat per altres partits, sinó que va optar per quedar-se a casa.

Tampoc ho volen veure com un vot de càstig. «Aquestes eleccions no són un toc d'atenció», apunten. A més, consideren que «no es pot extrapolar el resultat d'unes eleccions autonòmiques a unes generals».

Pedro Sánchez atribueix la derrota del 19-J a una sèrie de condicionants. No van ser capaços de mobilitzar els seus votants, però també creuen que hi ha una divisió important entre les forces de l'esquerra. Un altre problema va ser que no van donar a conèixer Juan Espadas, el seu candidat a la comunitat.

▶️ Explican el motivo del incendio en el Aclázar de Toledo