Lucía Vinaixa, una jove reportera del programa matinal de TVE, 'La Hora de la 1', ha patit un gran ensurt que podria haver-li costat la vida. La periodista va haver de ser ingressada en un hospital quan el passat cap de setmana va sofrir un accident per culpa d'una caldera en mal estat. Una fuita de monòxid de carboni li va provocar una greu intoxicació que la va portar directament a urgències.
S'acosten dies festius i Lucía ha volgut fer una crida als seus seguidors en les xarxes socials perquè extremin les precaucions a l'hora de triar les cases rurals com a destí vacacional.
«Hauria pogut ser una desgràcia»
Lucía Vinaixa gaudia d'un cap de setmana en una casa rural quan va començar a sentir-se malament. El seu preocupant estat va fer que acudís a un hospital on la van informar que patia una intoxicació per monòxid de carboni a conseqüència d'una caldera en mal estat. L'esglai va ser molt gran i va provocar que la reportera publiqués l'ocorregut per a conscienciar sobre el risc que es corre en fer ús de les calderes de les cases rurals.
«Molt de compte amb les calderes de les cases rurals» començava dient en el seu compte d'Instagram mitjançant unes 'stories' on la podem veure a la llitera d'un hospital. «Acostumen a ser antigues», assenyala al mateix temps que explica com ella mateixa va acabar necessitant assistència mèdica a causa d'una mala combustió de la caldera pertanyent a la casa rural que va visitar.
Afortunadament la cosa no va passar a majors, però Lucía ho va passar francament malament: «No m'ha passat res, però hauria pogut ser una desgràcia» afirma una vegada passat l'esglai inicial i ja completament recuperada.
Com saber si la caldera està en mal estat?
L'ocorregut a la reportera de TVE no és una cosa que hagi de prendre's de broma. No és la primera vegada que una mala combustió d'una caldera provoca ingressos hospitalaris o fins i tot la defunció dels qui es trobin a la casa. L'any 2018, cinc membres d'una mateixa família van morir per intoxicació de monòxid de carboni sense que cap d'ells s'assabentés. Se la coneix com la 'mort dolça', ja que qui inhala aquest tipus de gas cau en un sopor sense sensació d'asfíxia.
Per això és fonamental reconèixer quan estem davant una caldera que no realitza bé la combustió. El més cridaner és el color que presenten les flames. Una caldera en bones condicions provoca unes flames blaves i estables, si són taronges o grogues és un signe de mala combustió.
L'altre factor que determina que no és segur fer ús de la caldera es troba en si s'observen taques grogues o marrons en l'aparell just entorn de la flama. També si hi ha condensació a l'interior de les finestres i si els indicadors lluminosos de la caldera s'apaguen constantment.
Cal reaccionar ràpidament davant els símptomes
Si no ens hem adonat que la caldera està en mal estat i comencem a sentir símptomes d'intoxicació cal actuar amb rapidesa. Apagar tots els aparells tèrmics i elèctrics, tancar la clau del gas i evitar fumar i encendre les llums. Mai cal deixar a una persona intoxicada per monòxid de carboni exposada al gas i, si està conscient, cal traslladar-la fora de l'habitació contaminada, si pot ser a un lloc més ventilat. Per sobre de tot això, cal telefonar al 112 perquè acudeixin immediatament.
Els símptomes més comuns són: mal de cap, irritabilitat, confusió, comportament grotesc o capritxós, dificultat respiratòria, desmais, marejos, pols accelerat del cor, dolor toràcic, convulsions, visió borrosa, desorientació o pèrdua del coneixement. Qualsevol símptoma per petit que sigui que experimentem quan es fa ús d'una caldera, ha de ser pres de debò, perquè ignorar-los pot ser fatal.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]