Elisabet II ha mort aquest dijous, 8 de setembre, amb 96 anys. Ho feia «en pau» a la seva residència d'estiu a Escòcia i posava així fi a un regnat de 70 anys. La reina Elisabet ha estat, sens dubte, la sobirana més estimada d'Europa. Va ser tot un exemple per les famílies reials i una figura clau per entendre la història del segle XX.
Ara serà el torn del seu fill Carles, que amb 73 anys serà coronat rei els pròxims dies. En aquest sentit, tots els comunicats emesos per la Família Reial Britànica ja parlen del rei Carles III.
La mort d'Elisabet II ha commocionat el món sencer i les mostres d'afecte i de condol no han trigat a arribar. Potser una de les que s'ha fet esperar més ha estat la dels Reis d'Espanya. Cal no oblidar que el rei Felip té parentiu amb la Família Reial Britànica, de manera que es preveia que les seves paraules serien especials.
La reacció de Felip i de Letícia a la mort d'Elisabet II
Res més lluny de la realitat. «Elisabet II va ser un exemple per a tots nosaltres. El seu sentit del deure, el seu compromís i tota una vida dedicada al servei del poble del Regne Unit i d'Irlanda del Nord quedaran com un llegat sòlid i valuós per a les generacions futures». Unes paraules fredes, sense arribar a valorar allò que realment ha significat la reina i que deixa indiferents els seus familiars britànics. Perquè, sí, Elisabet II i el rei Felip eren família.
El parentiu entre el rei Felip i Elisabet II
Que la majoria de famílies reials europees estan emparentades és un fet conegut. Per explicar-ho, però, ens hem d'endinsar en una mena de telenovel·la: L'avi de Sofia, Constantí, era germà d'Andreu de Grècia i de Dinamarca, pare del difunt Felip d'Edimburg. En el cas de la mare del Duc d'Edimburg, Alícia de Battenberg, aquesta era neta de la Reina Victòria d'Anglaterra, que era àvia, al seu torn, de la besàvia de Felip VI, la Reina Victòria Eugènia.
En definitiva, tant Felip com Elisabet II descendeixen de la reina Victòria. De fet, Felip es dirigia a Elisabet com 'Tieta Lilibeth'. Quan fa tot just un any i tres mesos moria el Duc d'Edimburg, el seu marit, Felip no va dubtar a ser molt més afectuós que avui: «Estimada tia Lilibeth: Hem sentit una profunda tristesa en rebre la notícia de la mort del nostre estimat oncle Philip. No oblidarem mai les ocasions que vam poder compartir amb ell», deia part del missatge.
Costa, doncs, entendre el telegrama enviat aquest dijous 8 de setembre, poc després de la mort d'Elisabet II. Cal esperar, però, que tots dos i potser la princesa Elionor, que està estudiant a Gal·les, es desplacin al Regne Unit per assistir al funeral.