Professionals sanitaris avisen de l’augment dels falsos especialistes per superar problemes de salut

S'ha impulsat un manifest per reclamar mesures a les administracions sanitàries
El neuròleg Robert Belvis, Nancy Babio, presidenta del CoDiNuCat i l'endocrí Andreu Nubiola | CatalunyaDiari.cat

 

Dietes miracle a base de batuts, retirada de grups d’aliments, prescripció d’hormones per aprimar-se o recomanació d’enzims per la migranya. Cada vegada més pacients recorren a aquest tipus de solucions per combatre problemes de salut i així ho alerten els professionals sanitaris que els titllen de «falsos experts» que a través de «pseudociències» recomanen «teràpies» amb greus perjudicis. El Col·legi de Dietistes — Nutricionistes de Catalunya, CoDiNuCat, és una de les societats científiques que s’ha posat l’objectiu de lluitar-hi i està impulsant, al costat d’altres col·legis, societats i associacions, un manifest per reclamar a l’administració mesures per combatre el fenomen. Nancy Babio, presidenta del CoDiNuCat, ha explicat que la iniciativa pot estar a punt al mes de setembre i que, bàsicament, demanarà que l’administració engegui mesures per sancionar i combatre la presència de les pseudociències en consultes i que les universitats tinguin «més cura» a l’hora d’incloure continguts sense base científica en els títols propis. També reclamarà als mitjans de comunicació, principalment als públics, que no difonguin pseudoteràpies que no tenen evidència científica, que es promouen bàsicament per xarxes socials i que siguin contrastades.

Impulsar aquest manifest ha estat una reacció al fenomen que, segons ha dit Babio, ha anat en augment els darrers anys. En l'àmbit de la nutrició, ha assegurat que la gent està molt sensibilitzada i sembla que tothom en pugui parlar. Per això, ha criticat la utilització de problemes habituals i simptomatologies de les persones, com pot ser dolors menstruals, malestar general o digestions pesades, per recomanar dietes miracle a base de batuts de super aliments, la retirada d'alguns aliments, com el gluten, o teràpies alternatives de les quals no n'està comprovat el resultat.

 

Per Babio, el problema és que en alguns casos, seguir algun d'aquests tractaments pot dificultar el diagnòstic, com passa amb la celiaquia i els qui unilateralment es retiren el gluten, per part de la medicina, i alerta que algunes actituds poden ser realment perjudicials. Per exemple, ha assegurat que el veganisme, sense un seguiment professional, es poden patir deficiències de la vitamina B12. En aquest sentit, ha alertat que el principal problema es pot donar en infants que no tenen reserves d'aquesta vitamina. D'altra banda, ha explicat que algunes noies joves que s'acosten a una consulta dietètica per seguir una dieta vegetariana o vegana, poden amagar un trastorn de la conducta alimentària. Per tot això, Babio ha qualificat de «miserable» que hi hagi persones que es lucrin amb aquestes ofertes.

El CoDiNuCat està impulsant aquest manifest al costat d'altres societats científiques, ja que els «falsos professionals» estan presents en diferents disciplines. És el cas de l'endocrinologia, que recull moltes opcions, no demostrades, de productes per aprimar-se. Ho ha explicat l'endocrí, Andreu Nubiola, que ha assegurat que sempre hi ha hagut aquest tipus de pràctica, però considera que actualment els mitjans de comunicació fan de «trampolí» i els permeten arribar al gran públic que busca solucions ràpides als seus problemes. Per això, Nubiola creu que la societat està «malalta» i busca resposta fàcil a problemes que la medicina no ha pogut trobar, com per exemple, fer front a menjar en excés.

Qualsevol producte, ha dit Nubiola, pot comportar problemes secundaris i per això ha fet autocrítica amb els professionals sanitaris, reconeixent que en els darrers anys no s'ha lluitat prou contra aquest fenomen i que, a més, molts d'ells s'han vist reforçats amb títols de postgraus avalats per universitats. En la mateixa línia, s'ha pronunciat el neuròleg Robert Belvís, que creu que els professionals no han «vetllat» els darrers anys amb la informació que arriba als pacients i per això, creu que cal que l’administració actuï per aconseguir que els malalts puguin decidir amb llibertat disposin de tota la informació. En el camp de la migranya, on és especialista, el neuròleg ha afirmat que hi ha casos «flagrants» com una arracada que té poder preventiu, un enzim també amb aquestes qualitats o fins i tot operacions.