Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El Rey Felipe VI y la Reina Letizia saludan al público a su llegada al Archivo General de Indias el 12/09/2019

Els Reis planten a Catalunya i marxen al País Basc sense avisar a ningú

Cap institució catalana o espanyola ha rebut l'avís que els Reis no vindran a Catalunya el dia 17

El Rei Felip VI i la Reina Letizia saluden el públic a la seva arribada a l'Arxiu General d'Índies el 2019.09.12
Els Reis anunciaran poc abans de la seva arribada la visita a Catalunya | Catalunya Diari

Els Reis estan de ruta per tot el país amb ànim de voler impulsar el turisme nacional  després de la crisi pel coronavirus. De fet, aquest 17 de juliol, es va especular que passarien per Catalunya, però al final van cancel·lar aquesta visita. Encara que molta gent pensés que l'anul·lació era causada per un esdeveniment més important, no ha estat així: Finalment visitaran el  País Basc  enlloc de Catalunya. 

Segons ha informat 'ElNacional.cat', la visita va quedar en 'stand by', però cap institució catalana — Generalitat, ni Delegació del Govern Espanyol... — i tampoc el Museu de Figueres, l'únic lloc que estava previst que visitessin, tenien la més mínima notícia d'aquest canvi de plans. 

Ara, amb la nova planificació i sabent que han de visitar el País Basc el pròxim divendres, la Sarsuela ha informat que els monarques visitaran, en primer lloc el Museu Guggenheim, a dos quarts de dotze del migdia, abans d'anar al museu de Bellas Artes, a Bilbao. Més tard també tenen intenció d'estar a Vitòria, on visitaran la nova seu de la Fundació San Prudencio. 

Especulacions per evitar esbroncades

Molts són els que entenen que l'ajornament de la visita a Catalunya es deu a la situació crítica  que s'està vivint a la comunitat catalana pel coronavirus, però altres entenen que és una decisió estratègica presa pel Rei Felip VI per evitar les esbroncades que solen rebre per part de la societat catalana, més encara després de tot l'esdevingut durant el 'Procés'.

Sarsuela ha deixat d'anunciar amb antelació els actes als quals acudiran Felip i Letícia des del començament de l'Estat d'Alarma i no s'ha facilitat, de manera oficial, l'ordre de les destinacions de la gira pel país. Això, en el cas de Catalunya, podria no ser degut exclusivament a la situació de Catalunya pel que fa a la Covid-19, sinó que podria ser degut a una estratègia de la Casa Reial per evitar les diferents mobilitzacions que estaven previstes per a l'arribada dels Reis al territori català.

Mobilitzacions ja anunciades 

De fet, associacions i partits polítics com Esquerra Republicana, CUP, JxCat, ANC o Òmnium anunciaven fa uns dies mobilitzacions per a l'arribada dels Reis. Havien acordat, segons publica 'La Vanguardia', mobilitzacions amb l'objectiu d'impedir el pas  de la Casa Reial per diferents punts al llarg de la seva visita, com a protesta sobre el posicionament dels Reis en l'assumpte de la independència del territori català. 

A més, també van ser els responsables que, durant el passat mes de novembre, es produïssin protestes a Barcelona en la celebració del lliurament de premis i les jornades convocades per la Fundació Princesa de Girona.

Així doncs, la visita a Catalunya no ha estat anunciada oficialment i no s'espera que s'oficialitzi fins poc abans  de produir-se, amb l'objectiu d'eludir aquest tipus d'accions ciutadanes. 

Territoris no inclosos en la gira estatal

Al principi, els Reis havien de visitar Catalunya a la meitat de la gira estatal. Després d'haver visitat Canàries, Andalusia, Balears, Castella-la Manxa, València, Aragó, Múrcia, Castella i Lleó i la Rioja, els monarques havien de visitar el territori nord-est de país, però finalment no se sap  quan es realitzarà la visita. Així, per al dia 17 de juliol està previst visitar el País Basc, el dia 22 estaran a Extremadura, el 25 a Galícia, el 27 a Navarra, el 29 a Cantàbria i el 30 a Astúries.

La Comunitat de Madrid no ha estat inclosa, ja que s'entenia que havien tingut activitat en la comunitat durant l'Estat d'Alarma, fins i tot després. També han quedat fora les ciutats autònomes Ceuta i Melilla, però el motiu hauria estat, segons el citat mitjà, no alterar les relacions estatals amb el Marroc.