Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El rei Felip, amb els empresaris de Navarra a Pamplona, el novembre del 2019

L'as a la màniga del rei Felip que pot salvar la monarquia a Espanya

Els escàndols de Joan Carles I han aixecat encara més veus favorables a la república

El rei Felip, amb els empresaris de Navarra a Pamplona, el novembre del 2019
Els escàndols de Joan Carles I han aixecat encara més veus favorables a la república | Catalunya Diari

Monarquia o República sempre serà l'etern debat a casa nostra. Un debat que en temps de coronavirus ha tornat a sortir a la llum, després de l'escàndol dels comptes negres de Joan Carles I. La crisi del coronavirus ha posat de manifest una distorsió de la forma política de l'Estat espanyol.

Segons recull la Constitució, Espanya és una monarquia parlamentària, és a dir, un sistema representatiu on el rei exerceix la funció de cap d'Estat  sota el control del  poder legislatiu (parlament) i del poder executiu (govern).

Distorsió de les institucions espanyoles

No obstant això, la pràctica no se cenyeix a la teoria. Durant aquests mesos hem vist com la funció del monarca ha quedat en un segon pla davant la figura d'un Pedro Sánchez  sota el qual s'amaga un presidencialisme impropi de qualsevol sistema parlamentari.

Mentre el cap de l'Executiu  prenia els comandaments del país i protagonitzava tots els telenotícies, la figura del cap d'Estat quedava diluïda després d'un discurs en el qual renunciava a l'herència del seu pare.

Malgrat els intents de la Casa Reial per visibilitzar la feina de Felip VI i Letícia al capdavant de la crisi, els ciutadans consideren que les tasques dels reis són bàsicament residuals i simbòliques.

La monarquia, mancada de poder, busca reforçar la institució a través de la proximitat amb el poble i el vessant emocional que desperta la Família Reial. I la veritat és que, en alguna ocasió, funciona. La visita sorpresa dels reis a Mercamadrid en plena matinada n'és un clar exemple. 

L'as de Felip VI contra la república

En aquesta línia, Felip VI tindria un as encara més fort a la màniga per reivindicar la monarquia enfront de la república: la seva filla Elionor. Si alguna cosa distingeix les monarquies de les repúbliques, és que la institució s'identifica directament amb la família i tot el que això comporta.

En canvi, com és habitual, la família de president, Pedro Sánchez, queda fora del focus mediàtic. Encara que la seva dona, Begoña, és coneguda, poc saben els espanyols de les filles del president.

Actualment, l'estabilitat de la monarquia en els països democràtics se sustenta en el paper imparcial del monarca i la garantia de successió d'una dinastia familiar. És aquí on Elionor podria jugar un paper fonamental. De la futura hereva depèn la supervivència de la Corona; només ella podria ser capaç de fer callar les ja moltes veus que clamen per la república.