La reina Letícia pren la paraula després de setmanes de silenci: «És urgent»

Ha reafirmat el seu compromís amb la salut

Imatge de la reina Letícia
Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, la reina Letícia ha trencat el silenci | Gtres


Ana Obregón no ha estat l'única persona que ha reaparegut en el Dia Mundial Contra el Càncer aquest 4 de febrer. Com ja és tradició, la reina Letícia s'ha desplaçat fins a l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) per presidir una jornada divulgativa i fer una crida perquè es reforci l'atenció als malalts amb càncer davant la pèrdua d'atenció que han patit arran de la pandèmia de la Covid-19.

«És més urgent que mai»

En aquest acte, Letícia reafirma el seu compromís amb la salut i, en aquesta ocasió l'asturiana ha alertat sobre la importància de reforçar l'atenció als pacients oncològics, que ha quedat en un segon pla amb l'arribada del coronavirus. «És més urgent que mai», ha manifestat. 

Així, la reina Letícia ha fet una crida als mitjans de comunicació, als diferents agents socials, als responsables de l'administració i, en general, a tota la societat per tal de conscienciar sobre la situació. El càncer és una malaltia que no pot ser oblidada perquè «el malalt de càncer és vulnerable i encara ho és més amb la pandèmia».

Tot i que fa anys que es té en compte l'impacte econòmic que té aquesta malaltia en les persones que la pateixen, l'asturiana ha reconegut que la situació actual és encara més complicada. En aquest moment, els pacients oncològics necessiten respostes de forma urgent, perquè ara són el doble de vulnerables.

Després de la intervenció de la reina Letícia, han presentat un vídeo de les conclusions a què s'ha arribat després de realitzar un estudi en què es destaca els problemes d'atenció sanitària que ha patit el càncer arran de l'arribada del coronavirus i l'agreujament de la situació econòmica de les persones afectades i de les seves famílies.

Cada any moren 112.000 persones per càncer a Espanya

La pandèmia ha aconseguit 'eliminar' patologies tan importants com aquesta, però cal no oblidar que cada any gairebé 280.000 persones són diagnosticades de càncer a Espanya i cada dia en moren 300 (112.000 defuncions anuals).

Per tant, el càncer segueix sent un desafiament econòmic, social i sanitari, tant en el moment actual com en els pròxims anys. Aquesta situació s'ha vist agreujada amb el coronavirus, ja que les persones amb càncer han de lluitar contra la malaltia i, a més, contra el virus. Per aquest motiu, la reina Letícia i l'Associació Espanyola Contra el Càncer han convidat a reflexionar sobre com abordar aquesta fragilitat. 

Gairebé onze anys com a presidenta d'honor de l'AECC

La jornada divulgativa del Dia Mundial Contra el Càncer és un acte molt significatiu per a la mare de la princesa Elionor i de la infanta Sofia. La presidència d'honor de l'AECC és la primera entitat que va assumir la dona de Felip VI amb caràcter permanent.

L'Associació Espanyola Contra el Càncer es va crear el març de 1953 i des de llavors manté entre els seus propòsits la investigació científica i social de la malaltia. L'entitat integra pacients, familiars, professionals i voluntaris que treballen col·lectivament per prevenir, sensibilitzar i donar suport a les persones afectades. L'asturiana va assumir la presidència d'honor el setembre de 2010, quan encara era princesa d'Astúries.

A més, també ajuden a finançar projectes i aporten fons per a la investigació oncològica. La reina Letícia participa de manera activa i assisteix a reunions de treball per conèixer el funcionament de l'associació i la tasca que realitzen diàriament totes les persones que formen part de l'agrupació.


Comentaris

envia el comentari