L'actriu Rosa Maria Sardà en una imatge d'arxiu

El sincer testimoni de Rosa Maria Sardà sobre la seva malaltia que ha emocionat

L'actriu va haver d'abandonar l'actuació després del seu diagnòstic

Rosa Maria Sardà ens ha deixat aquest dijous després de sis anys convivint amb un càncer limfàtic. Tot i que en un principi va voler continuar amb la seva trajectòria professional, ben aviat no li quedaven forces per seguir actuant.

La teràpia era tan dura que Sardà  ja havia manifestat en més d'una ocasió que volia deixar tota la medicació i llençar la tovallola. Després de tants anys conquerint els escenaris, explica, només li quedava una cosa per fer: «Morir-se».

La seva última entrevista

Rosa Maria va concedir una última entrevista fa uns mesos, en ple confinament. Jordi Évole va mantenir una videoconferència amb l'actriu, qui semblava que s'estava acomiadant i anunciant el seu futur pròxim.

Amb el seu particular sentit de l'humor, la catalana restava importància a la seva malaltia. «No estic en el meu millor moment. Sí, tinc un càncer, però ningú sap on és i s'inventen on el tinc: per aquí, per allà...».

«Contra el càncer no es lluita. És invencible.» 

Évole  procedia llavors a preguntar-li la seva situació durant aquests anys lluitant contra el càncer. Però Rosa Maria havia d'aturar-lo per puntualitzar, amb un somriure, una trista realitat: «No, jo no lluito contra res. Contra el càncer no es lluita».

«No es tracta d'un partit, a veure qui guanya. El càncer sempre guanya». Évole va voler donar esperances, recordant que hi ha molta gent al món que aconsegueix superar la malaltia i «no guanya sempre, Rosa. A vegades se'n surt...». L'actriu, però, no va ni tan sols discutir amb el presentador i va concloure mentre es resignava: «Sí, sempre».