Pablo González, un periodista espanyol, va ser detingut fa unes hores per les autoritats de Polònia.
Es trobava a la frontera amb Ucraïna cobrint la informació del conflicte entre aquest país i Rússia. Exerceix la seva tasca de manera freelance per a diferents mitjans de comunicació, entre ells La Sexta o el diari Gara.
La tasca dels professionals de la comunicació adquireix una rellevància especial en aquest moment. En una època marcada per l'austeritat econòmica, cada cop són menys els mitjans, que decideixen desplaçar fins a la zona zero els seus treballadors.
En el cas de Pablo González, intentava aportar la darrera hora de la guerra des del territori polonès. Allà s'encarregava de cobrir l'arribada dels ciutadans d'Ucraïna que decidien fugir del conflicte. El responsable de notificar el seu arrest ha estat l'advocat Gonzalo Boye, que va reclamar la posada en llibertat immediata del seu client.
Exigeix, a més, que es garanteixi la integritat física del periodista mentre romangui retingut. Ara com ara es desconeixen els càrrecs pels quals està sent acusat el basc. Des del seu entorn confien que durant les pròximes hores se'ls pugui aportar més detalls per part de les autoritats de Polònia.
El lletrat de Pablo González recordava a les xarxes socials que «sense llibertat de premsa no hi ha democràcia». Assenyalava que va ser detingut «per fer la seva feina».
Aquest professional de la comunicació és un gran coneixedor del conflicte rus i de les relacions del Kremlin amb les antigues repúbliques soviètiques. De fet, acumula una experiència de deu anys cobrint informació des de la zona. Es trobava a la frontera entre els dos països que cobrien l'evolució de la crisi humanitària.
Pablo González intenta mantenir informats els espectadors de La Sexta i els lectors del Gara de tot el que passa. Sobretot de l'èxode de persones que es dirigeixen cap a diferents punts d'Europa després de la invasió de Rússia.
Sorprèn molt la posició adoptada per Polònia amb el periodista. Durant la darrera setmana ha transmès un missatge de suport a Ucraïna, obrint les seves fronteres per acollir una part de la seva població. Moltes persones, víctimes de la por i dels constants atacs de Putin, s'han vist obligats a fugir de casa seva.
Han trobat acomodament al país veí. Pablo González havia informat fa poc que la frontera entre els dos territoris estava oberta per acollir refugiats. Tot això al marge de la nacionalitat que tinguessin.
Fins i tot es va arribar a fotografiar amb persones que entraven al país, escapant del drama que patien al seu país. D'aquesta manera volia desmentir els rumors que circulaven sobre la negativa d'exili a la població «no blanca». En aquestes imatges apareixien estudiants africans i persones de Nigèria.
Pablo González oferia el seu punt de vista des del lloc de la notícia
Un dels últims missatges de Pablo González a Twitter va ser la nit passada. Hi va voler aclarir com era la situació que es vivia a Ucraïna. «Cada dia, cada hora, és més caos i incertesa», apuntava.
Continuava dient que els «voluntaris fan tan bé, com atraquen i saquegen. La gent odia Putin i companyia, però cada dia que passa no és positiu, per descomptat». D'aquesta manera desmentia un company que assegurava que hi havia més optimisme entre els ucraïnesos.
La classe política també s'ha volgut pronunciar respecte a l'arrest. El diputat d'EH Bildu, Jon Iñarritu, ha considerat que es tractava d'un «atac contra la llibertat de premsa». L'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, per la seva banda, va sol·licitar al Govern que fes les gestions necessàries perquè ho deixessin en llibertat.
Tots ells coincidien en la gran tasca que Pablo González feia des de la zona. Sempre al peu de la notícia.