'Pompeu Fabra, vida i obra en imatges'

Surten a la llum fotografies inèdites de Pompeu Fabra

Pompeu Fabra. Vida i obra en imatges recull un total de 500 imatges

El gramàtic Pompeu Fabra ha estat i és una figura molt estudiada, però encara hi ha buits sobre el personatge que cal omplir. Un d’aquests buits era un àlbum que recollís totes les fotografies del lingüista.

Els filòlegs Jordi Manent i David Paloma han publicat el volum Pompeu Fabra. Vida i obra en imatges, publicat per Editorial Base a finals de l’any passat però distribuït per Sant Jordi d’enguany. Es tracta d’un recull molt extens sobre la vida de Fabra a través de la fotografia. El llibre publica 500 imatges (fotos, dibuixos, etc.), de les quals a prop de 300 hi surt el gramàtic. Les altres 200 fotografies corresponen als domicilis on visqué Mestre Fabra, a paisatges, a personatges coetanis i altres fotos d’entorn. Té gràcia la recopilació de  fins a 67 dibuixos, caricatures, retrats i pintures dedicades a Fabra des del 1900 fins el 2018, cosa que demostra que des de sempre va ser un personatge estimat i popular.

'El país honora Fabra'

El volum, de 5 capítols, es clou amb un recull de les 25 biografies dedicades a Fabra –ell ha estat, sens dubte, el personatge més biografiat de la història del nostre país– i un extens capítol titulat “El país honora Fabra”, que aplega tots els homenatges en vida i mort que se li han retut, així com tota mena de marxandatge sobre ell.

Per tirar endavant aquesta obra els autors han consultat més de 70 arxius, revistes i diaris, d’on han extret el material. És un bon llibre per regalar als interessats en la nostra història i en la nostra llengua.

'Pompeu Fabra, vida i obra en imatges'
'Pompeu Fabra, vida i obra en imatges' | Cedida