Primer pla de Rocío Jurado somrient a càmera

Tota la veritat sobre el diari de Rocío Jurado, que aviat veurà la llum: «Em vull morir»

Els pensaments, idees i experiències que Rocío Jurado va deixar escrits i que sorprendran tothom

Rocío Jurado va morir fa 15 anys, però avui és més notícia que mai. No només per la seva música, que forma part del nostre patrimoni cultural, sinó també per la seva vida personal. En concret, perquè molt aviat la podrem conèixer més a fons gràcies a la segona part de la docusèrie de la seva filla, Rocío Carrasco.

D'aquí a poc es començarà a emetre la nova temporada del documental, en la qual l'artista serà protagonista. Es revelarà el contingut del seu diari personal, que, quan ella va morir, va passar a mans de la seva primogènita.

En aquest diari, entre altres coses, parla de la seva família, dels problemes de salut que tenia o de la relació amb Ortega Cano. I ara s'han donat a conèixer més qüestions que formen part d'aquest document.

Rocío Jurado es despulla emocionalment en els seus escrits

Des que es va fer públic que el document secret de la chipionera veuria la llum, s'ha generat una gran expectació. Ara sabem que no és un diari com a tal, sinó un compendi de reflexions i experiències que ella anava escrivint. Exactament les redactava en un quadern que guardava en un calaix del buró de la seva habitació.

La primogènita de Rocío Jurado, que també és la seva hereva universal, va ser la que va descobrir aquesta llibreta i ara la donarà a conèixer públicament perquè se sàpiga com era realment la seva mare i també per a 'desemmascarar' els Mohedano. I és que en els escrits en qüestió, la cantant parla d'ells i de la seva vida en general.

De moment, alguns familiars, com Amador Mohedano o Rosa Benito, han negat l'existència d'aquest document. No obstant això, queden desmentits per complet per la mateixa Rocío, que en una entrevista que va concedir el 2003 a 'ABC' va manifestar: «Els meus escrits els ha llegit gent molt meva: el meu germà, la meva germana, alguna amiga, el José...».

De la mateixa manera, ara 'Nius' ha revelat una entrevista que 'Lecturas' li va fer el 1986, en la qual va parlar dels esmentats escrits i que ens fa un avançament del que veurem a la docusèrie.

Per exemple, afirmava que escrivint a la llibreta es despullava del tot. Tant és així que va revelar que tenia problemes de depressió, cosa que també ha patit la seva filla gran. En concret, diu: «No soc feliç».

«A estones tinc moments feliços i molt bonics, però no soc feliç. Sempre escric en moments de depressió, quan m'he volgut morir. Fins aquí arriba la meva depressió».

I afegia: «Quan em veig enfonsada, em vull morir. Sí, no vull saber res de res». Un estat d'ànim que «sempre em ve per l'ambició que tinc a la feina».

Però va explicar que hi havia dues persones que feien que volgués seguir endavant. Una és la seva primogènita: «Quan em mira i em somriu, dic: "Ara em moriré? Quan més falta li faig?"». I l'altra, el que aleshores era el seu marit, Pedro Carrasco: «Quan entro a l'habitació i el veig dormint, em dona força. En aquests moments de depressió, m'enforteix veure com dorm».

Altres intimitats dels seus escrits

Rocío Jurado fins i tot va parlar de la mort. «No em fa por, és un descans», confessava a 'Lecturas'.

«Una vegada vaig dir que estimava la mort. El que em fa por és la vida. Viure sempre ha sigut una lluita tremenda per a mi».

Tot i això, diu que, malgrat ser infeliç o estar deprimida, sempre aconsegueix tirar endavant. «Soc com l'au fènix». Una frase que crida molt l'atenció perquè precisament apareix en la docusèrie de la seva filla gran. Rociíto l'ha fet servir per a exposar que, després de tot el que patit, ha renascut de les cendres.

Tot això ho veurem quan s'estreni el documental. Però també moltes més coses Sí, perquè, a més de reflexions o experiències, la Jurado escrivia, tal com va afirmar, «lletres flamenques, poemes i algun sonet».