Dimarts passat, 2 de març, després d'estar un mes allunyada de la televisió, la periodista del programa de Telecinco 'Sálvame', Mila Ximénez, tornava a la que havia estat fins ara la seva segona casa. En la seva tornada als platós de televisió, portava males notícies per a sorpresa de tots, ja que el seu càncer de pulmó presenta novetats.
«Tot es decideix aquestes dues setmanes perquè s'ha complicat una de les zones, que s'ha disparat. D'aquí a dues setmanes em fan un tac, escoltaré la meva doctora i prendré una decisió. La decisió de continuar o la de no voler viure així», confessava.
A més, també revelava que l'últim mes ha estat especialment difícil. «He estat un mes sense moure'm del llit. He tingut de tot: vòmits, marejos, no he menjat res...», deia. I és que, a més de la quimioteràpia, s'està sotmetent a un altre tractament molt dur: la crioteràpia capil·lar oncològica, que explica l'estat actual del seu cabell.
«Tinc el cabell molt debilitat»
La mateixa Mila ha parlat públicament i per primera vegada d'aquest tractament en la seva reincorporació a la feina. A més de la químio, s'està sotmetent a un altre tractament que té com a finalitat evitar la pèrdua del seu cabell. «No em puc pentinar. M'han canviat la químio i no em puc pentinar perquè tinc el cabell molt debilitat», explica.
«És que no només em faig la químio. És que jo, per no perdre el cabell, estic amb un tractament duríssim. És una gorra a sis graus sota zero durant cinc hores i mitja. Només per intentar que no marxi del tot el cabell. Llavors és una lluita tan increïble amb tot... Tot va canviant, tot va rotant... I ara no sabem res», explicava.
El tractament a què s'està sotmetent és el de la crioteràpia capil·lar oncològica, un tipus de teràpia que evita la pèrdua de cabells per mitjà del fred intens. Aquesta tècnica parteix d'un sistema per hipotèrmia i que cal abaixar la temperatura del cuir cabellut abans, durant i després que el pacient rebi tractament farmacològic.
Per al seu ús s'empra un casc de silicona amb uns canals a través dels quals arriba líquid refrigerant al cuir cabellut dels pacients que l'utilitzen. Tot això permet reduir la temperatura i que els vasos sanguinis es comprimeixin. D'aquesta manera, el pacient ha de col·locar-se el casc durant uns 30 minuts aproximadament abans de rebre el tractament de la quimioteràpia, i després de la sessió ha de mantenir-lo posat entre 30 i 120 minuts, en funció del tipus de fàrmac utilitzat.
Per la seva banda, en el cas de Mila, la durada del tractament és més llarga, ja que, tal com ha informat, passa un total de cinc hores sotmesa a aquestes baixes temperatures. Aquest tipus de tractament ajuda a millorar l'aspecte físic dels pacients oncològics i l'objectiu no és altre que aconseguir que, mitjançant la reducció del flux de sang al cuir cabellut, les cèl·lules capil·lars pateixin una menor exposició a fàrmacs, i es redueixin així notablement els seus efectes adversos.
És una realitat que, per a molts pacients oncològics, el fet de veure's sense el seu cabell, els fa minvar la seva autoestima. Un tret que, sense ell, empitjora l'aspecte físic i, amb ell, l'estat d'ànim. Segons opinions d'experts, la crioteràpia capil·lar oncològica és un complement que fa més suportable el període de tractament i evita, en la majoria dels casos, l'ús d'altres articles com perruques o mocadors.