Xavier Sardà és periodista, encara que pocs ho intueixin. No tant per la faceta actual, més aviat discreta i de tímid èxit, sinó per l'èxit que va tenir en el passat. Sardà va començar, com molts professionals de la seva generació, a la ràdio. Ràdio Nacional primer, i la SER després van ser les emissores en què el germà de Rosa Maria es va donar a conèixer. La seva cara també va començar a popularitzar-se amb programes a Televisión española i a TV3.
Tot i això l'autèntic esclat pel qual Sardà ha passat a la història ha estat per Crónicas Marcianas. El programa que es va emetre a Telecinco entre el 1997 i el 2005 va revolucionar la manera d'entendre la televisió d'entreteniment.
Tenia alguns precedents, com Esta noche cruzamos el Mississipi de Pepe Navarro. Tot i això, Sardà li va donar a tot un toc d'humor i de gamberrisme televisiu que va captivar l'audiència. El late show collia impressionants audiències gràcies a les polèmiques que s'hi generaven.
Molts dels famosos que encara avui s'asseuen als platós de Telecinco van començar la seva carrera de la mà de Xavier Sardà. O si no la van començar, la van potenciar. Famosos com Kiko Hernández, Kiko Matamoros, Antonio David Flores, Carlos Latre o Manel Fuentes.
Xavier Sardà triomfa i desapareix
Xavier Sardà era el capità d'aquella mena de cabina dels Germans Marx que va marcar les línies que encara perduren a la televisió actual. El seu pas per aquell programa que molts van qualificar de teleporqueria va reportar a Sardà notables ingressos econòmics i serioses crítiques de la professió. Ell sempre responia el mateix als que l'acusaven de fer tele de baixa qualitat: «telebrossa, ta p*ta mare».
Després de l'èxit monumental de Crónicas Marcianas, es va retirar voluntàriament de la televisió durant dos anys. Tot el que ha fet després, i no és poc, no ha tingut ni de lluny la repercussió i l'èxit d'aquest programa. Dutifrí, La Tribu o Infiltrados van tenir baixíssimes audiències. Sardà havia deixat de brillar, cosa lògica quan es brilla tant durant un temps.
La tornada de Xavier Sardà a televisió
Des de llavors, Sardà ha anat pul·lulant per diversos espais radiofònics i televisius, sense gaire èxit. Econòmicament, gràcies a les bones inversions que va fer al seu moment, li segueix anant bé.
Xavier Sardà és una de les apostes de Televisión española per a aquesta nova temporada. Amb La Gran Confusión, el català torna a la televisió nacional i ho fa amb una promoció del programa surrealista. Se'l veu a ell en una butaca damunt d'un cotxe. També apareix Ana Boadas, que participarà en el programa, segons aquest teaser promocional.
Segons el periodista, «serà molt aviat, serà molt gran i serà molt divertit». A més, ja estan buscant persones que vulguin anar de públic al programa i faciliten una adreça electrònica. Inicialment s'enregistraran entre 6 i 8 programes per veure la resposta del públic i valorar si se segueix amb el format no.
Boadas i Sardà van intentar fer uns debats seriosos d'actualitat a TVE Catalunya. Es va anomenar Obrim Fil, però no va tenir l'èxit d'audiència esperat. Ara ho intentaran al canal principal de la televisió pública, en prime time i competint amb els grans.
TVE mai no brilla gaire amb les seves audiències. Tampoc no ho necessita tant com les televisions privades, que necessiten liderar els rànquings per aconseguir més anunciants i facturar més en publicitat.
Per a Sardà, l'època de consultar els shares amb el cafè de l'esmorzar ja ha passat a la història. Ara vol fer productes 'de qualitat' i TVE és l'espai perfecte. Que el públic els vegi, ja serà una altra història.