IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El perill més gran del coronavirus: la seva alta capacitat de mutació

Està demostrat que el virus que tenim a Catalunya no és el mateix que va sorgir a la Xina

Una tècnica analitzant en un laboratori amb un microscopi el 6 d'abril de 2020
Els científics fa temps que avisen de la possibilitat que el coronavirus acabi mutant | Istock

Les dures mesures de confinament estan donant resultats i la corba de contagis comença a baixar, juntament amb el nombre de morts. Però això no vol dir que estiguem a prop de vèncer a la malaltia: els científics llancen una advertència sobre la dificultat de trobar una vacuna que permeti immunitzar la població davant de noves onades de contagis.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Fins ara els esforços s'havien centrat a contenir els contagis i es posaven totes les esperances en trobar una vacuna, però aquesta opció sembla cada dia més lluny mentre cada vegada més experts donen per fet que el virus tornarà a la tardor.

El coronavirus té una alta capacitat de mutar

Els principals problemes a l'hora de trobar una vacuna contra el coronavirus és la capacitat de mutació del SARS-CoV-2, que es transforma més ràpidament del que estava previst i fa que, per exemple, el virus que va sorgir a Wuhan i el que ara patim a Espanya no siguin el mateix. Això dificulta la immunització.

Com tots els virus, el coronavirus té dins la seva estructura genètica la capacitat de transformar-se per sobreviure en altres entorns. En un primer moment, es creia que, de la mateixa manera que passa amb el virus de la grip, aquest nou patogen no mutaria tan ràpidament, però les dades que arriben demostren que té una capacitat de mutació major, i la vacuna podria retardar-se fins al 2021.

En el desenvolupament de la vacuna, els científics s'estan trobant obstacles com els efectes secundaris que produeix sobre els immunitzats. Podria funcionar en el sistema immunològic però hi ha proteïnes que produeixen reaccions adverses que es desconeixen, diuen els experts, i el problema està en el dany que podria causar a les persones sanes.

Més de 50 projectes per a la vacuna

D'altra banda, poques vegades el món de la ciència i la investigació s'havia mobilitzat tant i tan ràpid per trobar una vacuna. Més de 50 grups de recerca arreu del món treballen en el desenvolupament de la solució, encara que l'opció més fiable per ara sembla la vacuna de la Xina, perquè s'ha pogut assajar a més persones.

De fet, la clau per trobar la vacuna es deu a la ràpida seqüenciació de virus per part de la Xina, l'11 de gener, però després les diferents investigacions han pres camins molt diferents. Alguns se centren en la proteïna de virus, altres en el seu ADN i altres en el seu vector viral o en virus atenuats i inactius, però tots treballen a contrarellotge per trobar la solució.

Mentrestant, els sistemes sanitaris funcionen a tota màquina per aturar la sagnia dels malalts i els morts de coronavirus. En tractar-se d'un virus nou, encara es desconeixen moltes coses d'ell, i el que està clar és que el coronavirus no deixa de sorprendre la comunitat científica.


Comentaris

envia el comentari