Una cinquantena d'estudiants catalans acusen el Govern d'abandonar-los al Canadà pel coronavirus

Els joves, que són menors d'entre 15 i 17 anys, han hagut de tornar a Catalunya sols, sense un adult que els acompanyi, i fent escala a quatre països diferents

Dues dones amb mascaretes caminant pel centre de Barcelona el 25 de febrer del 2020
El Govern de Torra, acusat d'haver-se oblidat de 46 alumnes menors que participen en un programa d'intercanvi | Cedida

La culpa del retorn dels 46 alumnes catalans que participaven en un programa d'intercanvi al Quebec (Canadà) recau sobre la Generalitat de Catalunya en paraules dels pares dels joves. Els joves, que tenen entre 15 i 17 anys, van haver d'avançar el seu retorn, que estava previst per al 4 d'abril i van haver de tornar sols, sense cap adult, fent escala a ZuricParísFrankfort i Brussel·les.

«La Generalitat ha abandonat els menors, els ha deixat desemparats en plena pandèmia mundial», ha denunciat Tahere Boy, mare de Selena Reyes, una alumna de 15 anys de l'institut Cavall Bernat de Terrassa. La seva mare explica que la Generalitat va instar els familiars a fer retornar els joves i va demanar-los també que compressin els bitllets.

Així mateix, Bou va reclamar que, com a mínim, un adult acompanyés la seva filla perquè ella no podia, ja que es van cancel·lar immediatament els vols directes i havia de fer escala a Frankfurt, «amb la incertesa de no saber si pel camí podien suspendre's els vols i hauria de fer nit a l'aeroport».

La responsabilitat és del Govern «fins a la finalització del programa educatiu»

«La Generalitat no ens va donar aquesta possibilitat, malgrat que es tracta d'un intercanvi organitzat per ells i són els responsables de la meva filla fins a la finalització del programa. Quan van sortir a Quebec, l'11 de gener, els van posar un acompanyant en el vol perquè feien escala a Zuric. Ens van dir que els nens anaven a estar acompanyats d'un adult en tot moment», ha assenyalat la mare de la jove.

L'intercanvi lingüístic forma part del Programa de Mobilitat de l'Alumnat Catalunya-Quebec que gestiona el Departament d'Educació i el Govern del Quebec. Hi participen multitud d'alumnes catalans durant tres mesos. Des de fa sis dies, els estudiants han anat retornant a Espanya en petits grups i ahir només quedaven sis alumnes al Quebec, entre els quals està Selena, la filla de la denunciant. Avui, de fet, han d'agafar un avió per arribar demà dissabte a casa després de sis hores d'escala a Frankfurt.

Des de la Generalitat reconeixen que «a mesura que passen els dies la situació es complica». Paral·lelament s'excusen dient que l'acompanyament dels joves «no ha estat possible perquè s'han hagut de gestionar diferents vols». «S'han produït canvis d'última hora en les escales i s'han suprimit tots els vols directes des de Mont-real», afegeixen, justificant que «s'ha produït la suspensió de la possibilitat de contractar el servei d'acompanyament en moltes companyies».

Finalment, la mare de Selena ha aprofitat la carta per agrair els esforços de l'Ajuntament de Terrassa, que fins a l'últim moment van intentar trobar algú que acompanyés els menors a l'aeroport. El consolat d'Espanya al Quebec, per la seva banda, també va oferir-se a acompanyar-los en les seves gestions aeroportuàries.


Comentaris

envia el comentari