IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Alerta Coronavirus: Afecta el cor, el cervell i els ronyons

Investigacions procedents de tot el món alerten de la capacitat de virus de afectar múltiples teixits, arribant a provocar fins i tot aturades multiorgàniques

Unida de cures intensives en un hospital
Les dades recollides per un grup de 80 metges britànics van concloure que gran part dels pacients ingressats a l'UCI van patir danys en altres òrgans a part dels pulmons. | EFE

Des de l'inici de la crisi del coronavirus s'ha alertat de la greu afectació que causa aquesta malaltia als pulmons i el sistema respiratori. D'aquí la necessitat extrema de produir respiradors i vàlvules d'oxigen per tractar les insuficiències respiratòries dels infectats de Covid-19. No obstant això, últimament són nombrosos els estudis i informes procedents de tot el món que alerten de la capacitat del virus d'afectar múltiples teixits, arribant a provocar fins i tot errors multiorgànics.

Tot i que és cert que la majoria dels pacients afectats pateixen problemes en els pulmons, també són molts els que pateixen afeccions en altres òrgans.

Les dades britàniques

Recentment, un grup de 80 metges britànics ha posat llum sobre aquestes afeccions i ha enviat les seves conclusions al 'Financial Times'. De 690 pacients del Regne Unit recuperats a l'UCI, el 25% ha necessitat suport cardiovascular avançat, el 18,5%, diàlisi i el 4,5%, ajuda neurològica.

Les dades aportades pels metges britànics són una mostra clara que el coronavirus no només afecta els pulmons i el sistema respiratori dels pacients: danya també els ronyons, el cor i ocasionalment fins i tot el cervell dels pacients més greus. D'aquesta manera, els professionals sanitaris conclouen que «la manca de material va molt més enllà dels respiradors o les mesures de protecció. A Londres s'organitzen les sales de cures intensives amb màquines de diàlisi», asseguren.

Afeccions cardiovasculars, renals i neurològiques

Els tres òrgans que es veurien més afectats a part dels pulmons, segons les investigacions més recents, serien el cor, els ronyons i el cervell. L'estudi dirigit pel doctor Zhibing Lu a l'Hospital Zhongnan de la Universitat de Wuhan i publicat a 'Jama Cardiology' ha descobert que el 20% dels pacients recuperats del Covid-19 ha patit danys al cor. Tot i no presentar patologies prèvies, els pacients presentaven electrocardiogrames anormals i alguns van presentar miocarditis agudes.

Per la seva banda, una altra investigació a la Xina sobre el Covid-19 també ha demostrat que els pacients contagiats pel virus desenvolupen fàcilment una insuficiència renal aguda (27%), una complicació que podria ser més freqüent a causa de l'excessiu ús de diürètics. També s'investiga la possible afectació del coronavirus a el cervell, que seria capaç de causar danys neurològics com ictus, convulsions i deliris.

No obstant això, aquests danys neurològics encara no han estat directament relacionats com a conseqüència del coronavirus i serien els casos més excepcionals, com el d'una dona de Detroit infectada per Covid-19 que presentava una encefalopatia necrotitzant aguda, una greu complicació que pot aparèixer amb el refredat i altres infeccions virals.

Diferents estudis també han provat l'existència de danys en altres òrgans com poden ser el fetge i el pàncrees, així com l'afectació de sistema gastrointestinal que explicaria símptomes com la diarrea o la indigestió en alguns pacients infectats.


Comentaris

envia el comentari