La crida «de vida o mort» que ha rebut Letícia enmig de la crisi del coronavirus

Moltes famílies gitanes pateixen especialment les conseqüències de l'emergència sanitària de la Covid-19

Letizia s'ha sumat a la ronda de trucades a col·lectius vulnerables
La reina Letícia ha conegut de primera mà la situació de la comunitat gitana | Espanya Diari

Entre les rondes de trucades que aquests dies estan fent els reis Felip i Letícia per conèixer de primera mà les conseqüències del coronavirus a Espanya destaca una molt especial. Es tracta de la trucada que la reina Letícia ha fet a la Fundació Secretariat Gitano per saber com afecta l'emergència sanitària al col·lectiu gitano.

La reina ha parlat amb Isidro Rodríguez, director d'aquesta fundació que funciona com a xarxa d'assistència a un col·lectiu tan vulnerable com els gitanos a 77 localitats de 14 comunitats autònomes. Durant la conversa, Rodríguez li ha transmès Letícia seva preocupació per la situació de les famílies que viuen en assentaments i barris segregats.

Segons el director de l'associació, més de 47.000 persones viuen en habitatges en mal estat i barraques en entorns degradats, i, a més, molts d'ells pateixen les conseqüències de la situació actual, ja que el 47% treballa per compte propi i molts es dediquen a la venda ambulant.

La reina Letícia ha pogut escoltar la primera mà la preocupació per les famílies gitanes que es troben en situació de pobresa extrema i que estan vivint una situació d'emergència social. «És de vida o mort», ha expressat el director de la fundació, i per això ha demanat que les ajudes arribin com més aviat als més vulnerables.

La reina, per la seva banda, ha mantingut un to molt proper i amable, i s'ha interessat especialment per l'educació dels nens gitanos posant l'accent en els plans per aconseguir reduir la bretxa educativa i que ningú es quedi enrere. També ha emplaçat la fundació a una nova conversa per seguir l'evolució de la situació.

La comunitat gitana està patint especialment les conseqüències del Covid-19 sobretot arran de l'estat d'alarma i el confinament, que deriva en una crisi socioeconòmica que aprofundeix la desigualtat latent en aquests entorns.

Pel que fa a la crisi sanitària, moltes famílies viuen en entorns insalubres que afavoreixen l'aparició de malalties i, per tant, es troben dins dels grups de risc per contraure el coronavirus. La fundació recorda que la prioritat per a les famílies gitanes ara mateix és el subministrament de productes de primera necessitat, medicines i serveis bàsics com la llum i l'aigua.

Segueixen les rondes de contactes

La trucada de la reina Letícia a la comunitat gitana es produeix en el marc de la ronda de contactes dels reis amb entitats i agents socials per avaluar les conseqüències de l'emergència sanitària. Aquests dies han pogut parlar amb el president de Foment de l'Ocupació, Josep Sánchez Llibre, i la Fundació Cotec de promoció de la innovació.

De la mà del president de Foment del Treball dels reis han pogut conèixer de primera mà la preocupació de les empreses catalanes davant la crisi i les perspectives de futur. El rei Felip també va demanar a la Fundació Cotec que els innovadors dissenyin respiradors per fer front a l'escassetat.

També és rellevant la trucada que els reis han realitzat a l'Hospital Clínic de Madrid, que està participant en un assaig de l'OMS per testar fàrmacs que curin la infecció del Covid-19.


Comentaris

envia el comentari