El Homrani reconeix que el Govern no estava preparat per la situació actual de crisi

El conseller afirma que caldrà «fer una revisió» del model de residències del país amb els aprenentatges del coronavirus

El conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, i el president de la Generalitat, Quim Torra, el 17 de març de 2020.
El conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, i el president de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d'arxiu. | ACN

«No estàvem preparats per a aquesta situació. S'ha de ser clar i honest», ha afirmat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, en una compareixença parlamentària telemàtica. El conseller ha apuntat que es viu una situació d'«absoluta excepcionalitat» però ha defensat que tothom «s'hi està deixant la pell».

El Homrani ha valorat que la decisió que el Departament de Salut assumís la gestió de les residències era «necessària» i ha reconegut que un cop passi la crisi del coronavirus caldrà «fer una revisió» del model de residències. Ha demanat però «no estigmatitzar» la feina en aquests espais. El conseller ha reivindicat també que els serveis socials hauran de ser un «veritable pilar» de l'Estat del Benestar.

Reconeix la manca de preparació

El conseller ha reconegut que no estaven preparats per abordar aquesta pandèmia des de l'àmbit de treball i afers socials però ha apuntat que això és «extensible» a qualsevol àmbit de l'administració. Malgrat això, ha defensat que des de l'inici de la crisis s'ha treballat i s'han pres mesures per donar-hi resposta, fins i tot «avançant-se» a decisions que més tard s'han pres en altres territoris.

En l'àmbit residencial, ha reconegut que el model de residències pel qual s'havia apostat a Catalunya era «que fossin llars, que no fossin hospitals» i ha afirmat que la covid-19 «farà replantejar» això. Ha concretat que caldrà variar qüestions sobre l'entorn de les residències «perquè s'han de reforçar altres (qüestions)».

El Homrani ha assegurat que la decisió que Salut assumeixi la gestió de les residències «és bona per als residents» i ha apuntat que això no farà que ara Salut s'impliqui més «sinó que ho continuarà fent com ho ha fet des del principi». Ha afegit que l'objectiu és «assegurar l'atenció i treballar-ho de la millor manera possible» i ha defensat que totes les decisions que ha pres la seva conselleria «ha tingut al centre les persones».

La dotació d'EPI, un problema

El conseller ha reconegut que un dels problemes ha estat la dotació d'equips de protecció individual (EPI) i en aquest sentit ha criticat que la centralització per part del govern espanyol «va fer perdre 10 dies essencials». Ha explicat que un cop la Generalitat va poder fer les seves compres ho va començar a fer i que s'han destinat més de 7 MEUR a adquirir EPI per a les residències.

Així, fins al 19 de març es va fer una primera compra de 310.00 mascaretes, 200.000 guants, 32.000 bates i 10.000 ulleres, per valor d'1,6 MEUR. Posteriorment es va fer una segona compra que es va començar a arribar el passat cap de setmana i que consta de gairebé 4,4 elements de protecció entre mascaretes d'FFP2 (450.000), mascaretes quirúrgiques (900.000), bates impermeables (55.000), guants (2,7 milions) i ulleres (8.000).


Comentaris

envia el comentari