Animals sacrificats i una estranya pudor: així és el mercat de Wuhan on es va originar el coronavirus

El mercat d'animals xinès roman tancat des de l'1 de gener per ser considerat l'epicentre del brot

Una dona passeja pel mercat xinès de Huan a Wuahn (Xina), on suposadament va originar-se el brot de coronavirus
Una ciutadana xinesa passant per davant del mercat de Huan, on va originar-se el virus | EFE

A poc a poc la ciutat de Wuhan (Xina), on es va originar el coronavirus, va recobrant la normalitat després de 56 dies de quarantena. La ciutat, habitada per onze milions de persones, es va paralitzar a causa de les dures mesures de confinament i restriccions de mobilitat decretades per les autoritats xineses.

Ara, els mitjans de transport i els petits comerços comencen a treballar de forma progressiva i les persones ja comencen a sortir de les seves cases, mantenint això sí, l'ús de mascaretes i el distanciament social. Però si hi ha un lloc a Wuhan que encara no ha recuperat la normalitat aquest és el mercat d'animals de Huan, considerat fins ara l'epicentre del virus.

Una mirada a l'interior de Huan

Una recent aproximació del periodista del 'ABC', Pablo M. Díez, al mercat xinès de Huan ens confirma com aquesta enorme llotja de dues plantes destinada a la venda de tota mena d'animals exòtics es manté tancada per les autoritats.

Segons relata el periodista, l'olor que es desprèn a les rodalies del mercat és nauseabund, «una pudor de podrit que es cola per la mascareta». I això malgrat totes les tasques de desinfecció que s'han realitzat en el mercat, que ja porta més de tres mesos precintat.

Recordem que les autoritats xineses van decidir tancar la llotja de l'1 de gener, després que vàries desenes dels seus comerciants i empleats s'infectessin de coronavirus, raó per la qual es creu que la pandèmia es va originar allà arran de la mutació del virus que afectava els ratpenats.

Des de llavors, el mercat roman tancat amb panells blaus envoltats per una cinta policial. El periodista d' 'ABC' relata com des de la distància escolta les veus d'operaris de neteja a l'interior de la llotja i observa «els llocs abandonats i envoltats d'escombraries, alguns fins i tot tapats amb una lona negra».

Es venien animals com coales i cocodrils 

Però segons assenyala el periodista, el mal pudor probablement prové «de l'aigua estancada de les canonades dels animals que van ser sacrificats» quan es va decretar el tancament. I no serien precisament pocs, ja que en el mercat es venien fins a 112 espècies diferents d'animals. Des serps fins coales, passant per cocodrils i ratpenats.

El mercat de Huan a Wuhan (Xina)on se sospita que es va originar el brot de coronavirus
Tot i que la Xina assegura que el brot no va originar-se al mercat, sí afirma que va ser el lloc principal de contagi | CatalunyaDiari

Pablo M. Díez no triga gaire a haver d'abandonar la zona, ja que quatre policies que vigilen el mercat l'obliguen a esborrar les últimes fotos i el conviden a abandonar un lloc considerat «especial i perillós».

El que ens queda clar és que per Wuhan i la resta de la Xina, l'origen del coronavirus s'ha convertit en un assumpte d'Estat. Perquè encara que fins al moment la comunitat científica assenyala al mercat de Huan com l'origen de virus, hi ha moltes altres teories que el situen fora d'aquí.

Altres teories sobre l'origen del virus

Recentment el mitjà de comunicació 'South China Morning Post' assegurava que els primers malalts de coronavirus van ser diagnosticats el 17 de novembre fora del mercat, una informació que tindrien després d'accedir a diversos documents confidencials.

Però a més, en aquests últims dies també s'ha viralitzat a les xarxes socials un vídeo de l'any 2015 del canal de televisió italià 'RAI' en el qual es parla d'un nou coronavirus creat en un laboratori xinès. El presentador del programa italià explica detalladament l'estudi realitzat pels investigadors xinesos a partir de ratpenats i ratolins capaços de transmetre la malaltia als humans.

Aquest vídeo ha alimentat les teories que assenyalen a la Xina com la creadora de virus, però cal recordar que els científics encara no han trobat cap evidència que aprovi aquesta teoria i apunten a un origen natural del virus.


Comentaris

envia el comentari