Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del centre de Barcelona buit pel confinament del coronavirus

L'OMS detalla la durada de la desescalada del confinament: El dia que podríem sortir

L'organisme ha destacat que tots els països haurien de tenir dades a temps real de l'evolució de la pandèmia

Pla general de Dues Noies que Duen mascareta com a mesura preventiva paper coronavirus
L'OMS ha recordat les mesures de desescalada que s'haurien d'efectuar | ACN

Cada dia que va passa s'incrementen les nostres ganes de sortir al carrer i escapar de la gàbia en la qual ens hem reclòs per evitar estar exposats a nou virus que ha dictat sentència en més d'un cas. Molts de nosaltres estem atents a tots els senyals per intentar escodrinyar el dia en què podrem tornar a posar un peu al carrer i s'iniciïn les mesures de desescalada.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Les mesures de desescalada

Per respondre a les nostres qüestions, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat una actualització de l'estratègia davant el coronavirus en què recomana als països que es realitzi una desescalada de les mesures imposades per lluitar contra el COVID-19.  A més, destaca que cal anar analitzant cada dues setmanes els nous brots que vagin sorgint per respondre als mateixos de forma adequada.

En aquesta línia, en un document a banda, l'organisme de les Nacions Unides va plantejar una sèrie de criteris que, malauradament, Espanya a hores d'ara ja no compleix. L'organització ha recordat que les decisions que es duguin a terme a partir d'ara sobre quan i com començar a prendre iniciatives per poder tornar a la normalitat s'han de basar en les proves.

Cada país ha de sustentar-se en dades en temps real sobre els tests de detecció  dels casos sospitosos de COVID-19, l'aïllament eficaç dels positius, el seguiment d'aquests i la capacitat dels sistemes sanitaris per respondre a les necessitats i urgències dels infectats.

«Per reduir el risc de nous brots, les mesures han de ser aixecades de forma gradual i escalonada, basant-se en l'avaluació dels riscos epidemiològics i en els beneficis socioeconòmics que hi pugui haver en els diferents llocs de treball, centres educatius, institucions o activitats socials» , ha exposat l'OMS en l'informe.

Així mateix s'ha destacat la rellevància que s'efectuïn proves serològiques, quan es recullin totes les dades dels assaigs clínics, amb l'objectiu de comprovar la susceptibilitat que té la majoria de la població al  coronavirus.

Els més vulnerables

Segons La Vanguardia,l'OMS ha suggerit que en les diverses zones en què hi hagi una baixa transmissió es duguin a terme mesures adaptades a la població, concretament, la més vulnerable com, per exemple, els refugiats. «A mesura que els governs nacionals actuen de forma ràpida per protegir les seves poblacions més vulnerables, és essencial que la comunitat internacional se solidaritzi per protegir aquestes poblacions», ha indicat la institució.

Així, l'organització ha subratllat que tots els països haurien de tenir informació en temps real sobre l'evolució de l'epidemiologia; l'accés als materials essencials, orientacions tècniques i pràctiques; obtenció de recursos professionals en casos d'emergència, accés a les vacunes, tractament, diagnòstics i equips de protecció individual.

«Es necessita donar una especial atenció i suport als països amb escassos recursos i amb entorns humanitaris mal equipats per fer front a la Covid-19, ja que els seus febles sistemes sanitaris i laborals depenen, en gran manera, del suport de donants, socis de les Nacions Unides i ONG», ha ressaltat l'OMS.

Després de recordar que les principals mesures  per evitar el contagi del virus consisteixen en mantenir una bona higiene de mans i en el distanciament social, l'organisme ha assegurat que la pandèmia del coronavirus ha atorgat la possibilitat d'enfortir els sistemes sanitaris i de millorar la coordinació global per lluitar contra una futura amenaça sanitària.

«A mesura que ens centrem en la resposta immediata a la crisi de la Covid-19, cal tenir en compte l'amplitud i profunditat de les conseqüències que tindrà a nivell mundial. Hem d'aprendre les lliçons que ens dóna aquesta pandèmia perquè el món del futur sigui un lloc més segur», ha conclòs l'OMS.