URGENT

🚨 Dos morts i diversos ferits en un atropellament massiu a Alemanya

URGENT

👉 Catalunya avançarà al tram 2 de la desescalada i aixecarà més restriccions dilluns

La vida després del coronavirus: Com tornarem a sortir al carrer?

Xina ha decretat el final de l'epidèmia però manté l'estat policial amb mesures molt estrictes

Home passejant pel carrrer amb mascareta i una bossa de la compra
La tornada a la normalitat serà complicada | Cedida

Són molts els que es pregunten quan s'acabarà l'epidèmia de coronavirus a Catalunya, però la qüestió no és només saber quan sortirem de casa, sinó com ho farem. Els exemples que ens arriben de la  Xina auguren un retorn a la vida normal molt gradual. Com tornarem a sortir al carrer després que hagi passat la pandèmia del coronavirus?

A la Xina s'ha decretat la fi de l'epidèmia dos mesos i mig després del primer brot, però per arribar fins aquí han hagut de tancar una província sencera, Hubei, de 60 milions d'habitants, i imposar un estat policial a força de controls policials i sanitaris molt estrictes. La capital d'aquesta província, Wuhan, segueix tancada fins al 8 d'abril.

Xina s'ha convertit així en el referent mundial de com tornar a la normalitat i restaurar les relacions socials sense un nou brot de coronavirus. De fet, l'amenaça que aparegui de nou és latent perquè si bé la quarantena ajuda a alleujar la pressió sobre el sistema sanitari, també retarda la propagació de virus i ajorna la immunitat de grup.

Això vol dir que a la Xina la majoria de la població no ha passat la malaltia i no ha desenvolupat anticossos del virus. Els experts creuen que hi ha immunitat de grup quan el 60% de la població ha desenvolupat anticossos, cosa que dificulta al virus seva transmissió i així no contagiar als organismes més vulnerables.

Tot i que els experts consideren òptima la immunitat de grup, és una opció poc viable perquè saturaria fins i tot els sistemes sanitaris més desenvolupats. Però llavors, en no existir vacuna ni immunitat de grup, la possibilitat d'una segona onada de contagis és molt probable i la tornada a la normalitat es fa molt més difícil.

Després del confinament

A Espanya s'espera arribar al pic de contagis en els pròxims dies, i si l'increment diari segueix disminuint com aquests últims dies, el govern podria començar a aixecar a poc a poc les mesures de confinament en el marc de l'estat d'alarma que porta en marxa des el 14 de març i la pròrroga acabarà el 12 d'abril. Però, tornarem a la normalitat de la nit al dia? Tot sembla indicar que no.

Xina ha mantingut l'estat policial després del confinament. El país segueix tancat als estrangers i els xinesos que volen tornar al seu país han de guardar una quarantena de dues setmanes. Segueix en marxa el protocol de vigilància i control de positius, buscant nous casos i posant-los en aïllament al costat del seu entorn més immediat.

Pel que fa a la llibertat de moviments, els habitants de Hubei poden abandonar la província si tenen en els seus telèfons el codi QR que acredita que estan sans. Els restaurants han reobert amb restriccions horàries i aforament limitat, però els espectacles segueixen estant prohibits, i les universitats tancades.

Les escoles obren només en aquelles zones de la província lliure de virus, tot i que han de prendre la temperatura als seus alumnes cada dia. Cinemes, gimnasos, teatres i altres espais d'oci segueixen tancats, i en les entrades del metro i dels centres de treball se segueix prenent la temperatura a la gent.

A Itàlia, que també està aconseguint el pic de contagis, el govern decretarà una nova pròrroga del confinament fins al 18 d'abril. La tornada a la normalitat després de la quarantena també serà gradual, i s'obriran a poc a poc alguns centres de treball però es mantindran tancats bars, restaurants i zones d'oci fins al mes de maig.


Comentaris

envia el comentari