Muntatge de fotos del rei Joan Carles I en primer pla amb el Big Ben i un carrer de Londres al fons.

A Anglaterra creuen el límit i donen una notícia desagradable sobre Joan Carles I

L’anàlisi del mitjà ‘The Times’ sobre la monarquia espanyola acaba amb un cop al rei emèrit, Joan Carles I

La monarquia espanyolatorna a estar en el focus internacional, aquesta vegada, no per un gest o una cerimònia, sinó per la mirada crítica d'un mitjà estranger: The Times. El prestigiós diari britànic ha publicat un article que analitza l'actualitat de la Casa Reial espanyola. En ell, llança una frase dura contra el rei emèrit Joan Carles I.

L'anàlisi parteix d'un esdeveniment recent protagonitzat per la princesa Leonor, hereva al tron. La jove va rebre dilluns passat la Medalla d'Or de Galícia, la distinció més alta que concedeix la Xunta. El que semblava una cerimònia institucional sense més ni més, ha desfermat una tempesta política que ara ha travessat fronteres.

Jove amb uniforme militar blanc amb xarreteres daurades i banda blau clar, dret al costat d’una bandera dels Estats Units en un entorn elegant
La princesa Leonor rep la Medalla d'Or de Galícia | Instagram, @casareal.es

Una medalla que ha aixecat crítiques

The Times contextualitza el lliurament del premi com un gest que ha generat rebuig en determinats sectors polítics. En particular, assenyala les protestes del Bloc Nacionalista Gallec (BNG). Aquest partit va denunciar públicament que la medalla busca “blanquejar la corona”, una institució que, diuen, continua generant rebuig social.

La portaveu adjunta del BNG, Olalla Rodil, va declarar que Leonor “no ha fet res pel poble gallec” i que no mereix tal reconeixement. Les primeres protestes van tenir lloc, segons el mitjà britànic, quan la princesa va arribar a Galícia després d'un llarg viatge al vaixell Juan Sebastián de Elcano. Aquella rebuda ja havia aixecat polèmica en alguns sectors.

A Espanya, la controvèrsia va passar gairebé desapercebuda. Tanmateix, la premsa britànica no l'ha ignorada i ha decidit aprofundir-hi. Per a The Times, el que ha passat revela les fissures internes que continua tenint la monarquia al nostre país.

Els Reis Felip i Letícia assisteixen al lliurament dels premis de periodisme d’ABC “Maríano de Cavia”, “Luca de Tena” i “Mingote”, el 8 de juliol de 2025, a Madrid.
Felip VI és assenyalat per ‘The Times’ com qui ha restaurat la confiança en la monarquia espanyola | Europa Press

Una visió internacional sobre la família reial

Malgrat les crítiques recollides, el diari també ofereix una visió matisada. En la seva anàlisi, destaca que Felip VI ha aconseguit recuperar part de la confiança ciutadana en la institució. Subratllen que l'actual monarca ha sabut distanciar-se dels escàndols del passat i marcar un nou rumb per a la Casa Reial.

Leonor, segons apunta el text, ha estat una figura clau en aquest procés. El diari britànic assegura que la princesa ha guanyat popularitat els darrers anys. La seva imatge, consideren, ha servit per reforçar la percepció d'una monarquia més jove i propera.

Aquest contrast entre generacions és evident a l'article. Mentre el present mira cap a una renovació institucional, el passat recent continua projectant ombres. I és aquí on The Times introdueix un gir que ha cridat l'atenció.

Joan Carles I en vestit entrant a un restaurant
La Casa Reial espanyola, sota el focus de la premsa britànica, afronta crítiques i elogis simultanis | Europa Press

The Times parla de Joan Carles I com "el monarca caigut en desgràcia".

Sense avís previ, el text esmenta l'arribada a Sanxenxo del rei emèrit Joan Carles I. Tot i que amb prou feines se li dedica un paràgraf, les paraules triades han estat interpretades com un veritable dard. The Times el descriu com “el monarca caigut en desgràcia que viu en un exili autoimposat”.

La frase contrasta amb el to més respectuós utilitzat en parlar de Felip VI i Leonor. Amb ella, el mitjà britànic marca una diferència clara entre la imatge antiga i la nova de la monarquia espanyola. I recorda que les ferides del passat encara pesen fora de les nostres fronteres.

Malgrat el reconeixement cap al paper actual del rei i la seva filla, l'article no evita assenyalar que la figura de Joan Carles continua sent un problema per a la corona. Fins i tot quan està en silenci i allunyat dels focus. La seva presència, encara que limitada, continua generant titulars incòmodes.