La reina Margarida II de Dinamarca va sorprendre el 2022 en retirar el títol de príncep a quatre dels seus nets. Nicolàs, Fèlix, Henrik i Isabella van perdre la distinció i van passar a ser comtes de Monpezat des de 2023. La mesura pretenia permetre'ls portar una vida més senzilla, però va generar incomoditat dins la família.
Ara, el rei Frederic X ha fet un pas diferent, coincidint amb el 57è aniversari del monarca. El passat 26 de maig, al palau d'Amalienborg, va condecorar Nicolàs i Fèlix amb la Gran Creu de l'Orde de Dannebrog. Aquest gest els retorna visibilitat a la reialesa i marca un canvi respecte a la política de la seva mare.

L'Orde de Dannebrog és una de les més prestigioses de Dinamarca i va ser creada el 1671 pel rei Cristià V per premiar serveis destacats al país. La Gran Creu, que ara ostenten Nicolàs i Fèlix, s'atorga per mèrits civils, militars, artístics o científics. Encara no s'ha explicat per què van ser escollits per a aquesta distinció.
La decisió de Margarida II i la reacció familiar
Al setembre de 2022, Margarida II va anunciar la pèrdua de títols per als seus quatre nets. Volia que poguessin viure sense les obligacions de la Casa Reial i modelar les seves vides amb llibertat. Per això, van passar a ser comtes, tot i que mantenen els seus llocs a la línia successòria.
El príncep Joaquim, pare dels joves, va expressar la seva tristesa públicament. Va dir que va ser dolorós veure els seus fills “maltractats” d'aquesta manera. A més, va criticar que la Casa Reial no els va informar amb prou antelació, i que només va tenir cinc dies per preparar-se.
Alejandra de Frederiksborg, mare de Nicolàs i Fèlix, també va mostrar el seu descontentament. Va afirmar que la família estava confosa i en estat de xoc. Els nens no comprenien per què els treien la seva identitat reial, cosa que va afectar emocionalment a tots.

Un gest de reconciliació i nous dubtes a l'aire
El gest de Frederic X suposa un acostament i suport als seus nebots. La condecoració no només els dona un paper més visible, sinó que també mostra al públic una relació familiar cordial. Per ara, no se sap si Henrik i Isabella rebran un reconeixement similar.
La decisió ha generat opinions dividides a Dinamarca. Alguns la veuen com un acte just i ple de bona voluntat cap als fills de Joaquim. Altres, en canvi, la interpreten com un repte a les decisions de Margarida II, la seva predecessora.

A les xarxes socials, el públic també ha reaccionat. Comentaris elogien el rei per tenir “el cor al lloc correcte”. Altres opinen que Nicolàs i Fèlix “són els millors representants de la família reial” i que mai no haurien d'haver perdut els seus títols.
L'any 2016, Margarida II va restringir les assignacions estatals a un sol hereu directe, Christian. Els seus germans prínceps van haver de buscar ingressos per altres mitjans, tot i conservar el títol. Aquesta retallada va generar debats sobre el rol i els privilegis de la reialesa moderna.
Amb l'arribada de Frederic X al tron al gener de 2024, s'espera que revisi algunes de les polítiques de la seva mare. El seu gest amb Nicolàs i Fèlix indica que podria haver-hi canvis en l'estructura familiar. Tanmateix, queda per veure si revertirà les limitacions econòmiques o títols de la resta dels seus nets.
La Casa Reial segueix en un procés d'adaptació als temps actuals. La història dels fills del príncep Joaquim mostra les tensions entre tradició i modernitat. Els pròxims mesos seran claus per al futur de la monarquia danesa i la posició dels seus membres.