La tensió torna a instal·lar-se entre els murs invisibles que separen el rei Joan Carles de la resta de la Família Reial. Segons fonts properes, el monarca prepara un doble llançament editorial que podria provocar una nova crisi interna. Dues publicacions amb el seu segell personal arribaran a les llibreries abans de final d'any.
La decisió de fer pública la seva versió del passat ha estat interpretada per molts com un gest de ruptura. L'emèrit no participarà en cap acte institucional aquesta tardor, però sí que marcarà l'agenda amb els seus records. Què pretén revelar i per què ara?

S'apropa una nova crisi a la Família Reial després de la publicació del rei Joan Carles.
El 12 de novembre està marcat en vermell al calendari de la Zarzuela. Aquell dia veurà la llum Reconciliació, el llibre que recull les memòries que Joan Carles I va dictar a la intel·lectual francesa Laurence Debray.
Quan es va saber que Laurence Debray seria l'encarregada de recollir els records del rei emèrit, molts van veure una elecció calculada. El 2022, l'autora ja havia publicat Mi rey caído, basat en vivències compartides a Abu Dhabi. A més, va ser ella qui va alimentar els reportatges autoritzats que van aparèixer a ¡Hola!, mentre altres mitjans quedaven exclosos de tot accés.
Segons paraules atribuïdes al mateix Joan Carles per boca de Laurence Debray, Reconciliació busca “reivindicar un llegat” que sent que li ha estat “robat”. No es tracta només d'un llibre de memòries: és un intent de recuperar el seu lloc a la història. Una manera de dir que encara té alguna cosa a explicar, fins i tot si això incomoda la seva família i la institució.

El context polític i social actual fa que qualsevol gest del rei emèrit tingui conseqüències. Encara que en públic manté un perfil baix, aquesta tardor serà ell qui torni a acaparar els titulars. Ho farà amb la ploma d'altres, però amb la seva veu intacta.
Aquesta estratègia de control de la narrativa no és nova. Ja als anys 90, el rei va triar l'aristòcrata José Luis de Vilallonga per revelar confidències que no va compartir amb cap periodista. El resultat va ser El Rey, una biografia que es va convertir en un fenomen mediàtic i que ara, en un gest de reafirmació, serà reeditada per Plaza y Janés.
Joan Carles I prepara el retorn d'El Rey per a finals d'any.
El Rey tornarà a estar disponible a les llibreries a partir de l'octubre, un mes abans que Reconciliació. Una maniobra que, segons ha revelat Pilar Eyre a Lecturas, forma part d'una estratègia més àmplia per recuperar el relat de l'emèrit.
En efecte, El Rey recull episodis clau: des del 23-F fins a la seva relació amb Franco, passant per la seva visió sobre la reina Sofia, a qui va descriure com “una professional”. Una qualificació que no va agradar gens a la reina consort en aquell moment. L'impacte d'aquelles declaracions encara ressona, i ara, amb la reedició, podrien tornar a generar malestar.
El control dels drets recau en Syliane Stella, exdona de Vilallonga, qui ha reconegut no saber què podrà aportar la nova obra. “No sé el que explicarà en aquest nou llibre de memòries perquè l'època com a rei titular ja la va transmetre a José Luis”, explicava.

Darrere de l'elecció de Vilallonga hi va haver una xarxa d'influències personals i afectives. Segons Federico Jiménez Losantos, van ser Marta Gayà i el príncep Tchokotua qui van mediar perquè l'aristòcrata tingués accés privilegiat.
Aquesta amistat li va permetre recollir anècdotes inèdites, com la primera trobada del rei amb Franco. “L'únic que em va interessar va ser un ratolí que va aparèixer per sota del sofà on estava assegut el general”, reconeix al llibre.
Aquesta tardor es perfila com una de les més tenses per a la Família Reial. Amb El Rey i Reconciliació, el rei Joan Carles torna a desafiar el seu propi passat, quelcom que promet remoure els fonaments del relat oficial. Serà aquest l'últim cop del monarca o l'inici d'una nova etapa en la seva reivindicació pública?