Ha sortit a la llum una grandíssima notícia de la infanta Sofia. I és que fonts pròximes al rei Felip VI han confirmat que el mateix monarca li ha concedit la Gran Creu de l'Orde d'Isabel la Catòlica. Es tracta d'una distinció de gran rellevància que honra aquells que han demostrat mèrits excepcionals al servei de la nació.
Malgrat trobar-se a Gal·les cursant el batxillerat internacional al UWC Atlantic College, la infanta ha rebut aquesta notícia amb emoció. Així ho confirmen persones de l'entorn de Casa Reial, que subratllen el caràcter íntim de l'acte i anuncien que “hi haurà una cerimònia més endavant” per oficialitzar la condecoració. Què hi ha darrere d'aquest gest del rei Felip i què significa en el marc de la imatge pública de la monarquia?

Felip VI atorga a la infanta Sofia la Gran Creu de l'Orde d'Isabel la Catòlica
El rei Felip VI ha sorprès a tothom amb aquesta distinció cap a la seva filla menor, que es troba culminant el seu batxillerat internacional a Gal·les. La concessió de la Gran Creu de l'Orde d'Isabel la Catòlica representa un dels alts honors que pot atorgar la Corona espanyola. Tradicionalment, ha estat reservat per a personalitats de gran rellevància institucional.
La particularitat d'aquest reconeixement rau en el fet que s'ha realitzat mentre la infanta es troba fora d'Espanya. Segons ha pogut conèixer-se, "hi haurà una cerimònia més endavant", tal com han traslladat des de l'entorn de la Zarzuela a Monarquia Confidencial.
La decisió del rei Felip no sembla casual, atès el moment en què la princesa Leonor acapara l'atenció mediàtica per la seva travessia en el Juan Sebastián Elcano. Les mateixes fonts han destacat que el monarca ha volgut distingir la seva filla petita, específicament pel seu "compromís, esforç i maduresa".

Aquest gest ha estat interpretat per analistes de la monarquia com un clar senyal d'equilibri familiar. Felip VI sembla tenir la ferma voluntat de no establir diferències dins del nucli familiar. La concessió d'aquesta distinció reforça que tant Leonor com Sofia són figures igualment rellevants en la Família Reial.
Experts en protocol reial consideren que aquest tipus d'accions reflecteixen un estil de lideratge inclusiu per part del rei. Aquests asseguren que cerca reconèixer els mèrits de cada membre de la seva família, independentment del rol constitucional que exerceixin.
La reacció de Sofia: emoció continguda i discreció
Malgrat la distància geogràfica, la infanta Sofia ha pogut seguir l'acte de forma privada des del Regne Unit. Segons fonts properes a ella, "ho va rebre amb emoció", encara que mantenint la discreció i naturalitat que la caracteritzen.
La mateixa font ha confirmat al mitjà esmentat que aquesta condecoració no ha alterat la vida quotidiana de Sofia a Gal·les. La infanta continua centrada en els seus estudis i activitats habituals a l'internat.

"Sap perfectament quina és la seva posició i paper institucional", afegeixen aquestes fonts, deixant clar que la jove infanta és plenament conscient del seu lloc. Aquesta maduresa i comprensió del seu rol, malgrat la seva joventut, sembla ser precisament un dels motius pels quals el rei ha volgut distingir-la amb aquesta alta condecoració.
Una condecoració que no ha rebut la princesa Leonor
Un detall significatiu és que la princesa Leonor no ha rebut específicament la Gran Creu de l'Orde d'Isabel la Catòlica. Això fa que aquest reconeixement a Sofia tingui un caràcter únic. No obstant això, l'hereva al tron ha estat distingida amb altres condecoracions d'alt rang que reflecteixen la seva posició institucional.
Entre elles destaca el Toisó d'Or, sent aquesta una de les més altes distincions de la monarquia espanyola. A més, el 2024, Leonor va rebre la Gran Creu del Mèrit Militar, un reconeixement reservat per a aquells que han prestat serveis destacats a les Forces Armades.

La projecció internacional de la Família Reial també queda reflectida en aquestes distincions. El mateix any, el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, va imposar a la princesa Leonor la Gran Creu de l'Orde Militar de Crist. Aquesta és considerada una de les més altes condecoracions del país veí, enfortint així els llaços diplomàtics entre ambdues nacions.
Per tot això, la concessió de la Gran Creu d'Isabel la Catòlica a la infanta Sofia per part del rei Felip representa molt més que un simple acte protocol·lari. Reforça la imatge d'unitat familiar, reconeix mèrits personals i llança un missatge institucional de modernitat. Serà aquest el primer pas d'una major visibilitat per a Sofia en el futur de la monarquia espanyola?