Dues persones posant juntes, una d'elles somrient i l'altra amb expressió seriosa, en un entorn a l'aire lliure.

Màxima dels Països Baixos i el rei Guillem admeten els rumors: decisió definitiva

El passat cap de setmana Màxima d'Holanda i el rei Guillem van confirmar el que molts s'imaginaven davant del nou Papa

Màxima d'Holanda i el rei Guillem van assistir el passat cap de setmana a l'acte inaugural del pontificat del nou Papa. Allà, la parella reial dels Països Baixos va confirmar els rumors: Màxima, tot i ser catòlica, no ostenta el ‘privilegi del blanc’. La decisió que atorga aquest dret és concedida pel papa i en el cas de la reina Màxima aquesta és definitiva: mai no l'obtindrà.

El motiu principal es troba en el fet que el seu marit, el rei Guillem, és protestant, per la qual cosa Holanda no es considera una monarquia completament catòlica. Per aquesta raó, en la missa inaugural, la reina Màxima va vestir de rigorós negre, marcant la diferència amb altres reines europees.

Dues persones ben vestides somriuen mentre miren cap a la càmera.
Els reis dels Països Baixos van acaparar totes les mirades | Europa Press

Màxima d'Holanda i el rei Guillem protagonitzen una última hora

El passat cap de setmana, el papa Lleó XIV va oferir la seva missa inaugural davant un gran nombre de representants internacionals de tot el món. Entre ells es trobava Màxima d'Holanda i el rei Guillem com a representants de la Casa Reial dels Països Baixos.

La visita de la reina Màxima al Vaticà va generar moltes preguntes entre els observadors de la reialesa i els amants del protocol vaticà tradicional. I és que ella i el rei Guillem van confirmar amb la seva presència els rumors: Màxima no ostenta el ‘privilegi del blanc’. Tot i professar la fe catòlica des de fa ja més de dues dècades, va vestir de rigorós negre.

El motiu darrere d'aquesta decisió no és casual, sinó que respon a la fe que professa el seu marit, el rei Guillem, de tendència protestant. El ‘privilegi del blanc’ està reservat únicament per a reines catòliques de cases reials que han tingut una connexió històrica directa amb el papat. Atès que la Casa Reial holandesa té arrels protestants, Màxima no figura entre les dones autoritzades per vestir de blanc davant el Papa.

Per això va ser de les poques que va lluir de negre en la missa inaugural de Lleó XIV diferenciant-se d'altres reines europees. En aquest sentit, només cinc reines ostenten el ‘privilegi del blanc’ i aquest cap de setmana en van fer ús. Entre elles, la reina Letícia qui també va lluir una mantellina.

El rei Guillem impedeix que Màxima d'Holanda obtingui el ‘privilegi del blanc’

Durant la missa inaugural del papa Lleó XIV, la reina Màxima d'Holanda va ser de les poques que va assistir vestida de negre, seguint el protocol. Encara que és catòlica practicant, no pertany a l'elit reial que gaudeix del privilegi exclusiu de vestir de blanc davant el pontífex. Això demostra que aquest privilegi no és religiós, sinó dinàstic i polític en essència.

Màxima d'Holanda, encara que nascuda a l'Argentina i convertida al catolicisme, és esposa d'un rei protestant, la qual cosa limita el seu accés a aquest privilegi. Per tant, són els orígens religiosos del rei Guillem els que impedeixen que Màxima obtingui aquest dret.

Un grup de persones vestides de manera formal es troba reunit a l'aire lliure, algunes d'elles llueixen vestits foscos i una dona porta un vel negre sobre el cap.
Malgrat ser catòlica, Màxima no pot vestir de blanc davant del Papa | Europa Press

La Casa d'Orange-Nassau és de tradició protestant, i per això la seva reina consort no forma part del selecte grup autoritzat. La decisió per part de la Santa Seu és irrevocable i la reina neerlandesa mai podrà vestir de blanc davant el Papa. Per tant, el seu vestit negre, acompanyat de vel, demostra respecte per la litúrgia catòlica i la jerarquia vaticana.

Actualment, només unes poques dones del món tenen dret a vestir-se de blanc davant el Papa durant cerimònies religioses al Vaticà. Entre elles figuren la reina Sofia i Letícia, ambdues per pertànyer a la dinastia Borbó.

La nostra família reial ha mantingut llaços estrets amb l'Església catòlica al llarg dels segles, la qual cosa recolza el seu accés al privilegi. Altres reines que també poden vestir de blanc davant el Papa són les de Bèlgica i Luxemburg, totes provinents de cases catòliques tradicionals.

Per això, encara que Màxima sigui personalment catòlica i devota, el seu vincle amb una monarquia protestant li impedeix acollir-se al dret del vestit blanc.