Durant anys han intentat mantenir una imatge propera, però aquesta vegada la situació sembla haver sobrepassat un límit. Des d’Holanda arriben senyals d’alarma sobre la figura dels reis Guillem i Màxima. Encara que tot apunta a unes simples vacances d’estiu, el que hi ha darrere està generant un descontentament social que ha encès el debat nacional.
A diferència d’altres sobirans europeus, els monarques neerlandesos han triat passar les seves vacances fora del seu país. Les crítiques no s’han fet esperar i molts consideren que han fet un pas en fals que els podria costar la seva ja qüestionada popularitat. Per què ha generat tant malestar la seva decisió? Què té d’especial aquest viatge que ha aixecat tal onada de reaccions?

La imatge dels reis Guillem i Màxima durant les seves vacances preocupa els holandesos.
El malestar que es respira a Holanda respecte als seus reis no és nou. Tanmateix, en aquesta ocasió la polèmica ha assolit nivells especialment alts a causa d’una qüestió simbòlica: el destí triat per Guillem i Màxima per gaudir del seu descans estiuenc. Lluny d’optar per enclavaments nacionals, com fan la majoria dels seus homòlegs europeus, han posat rumb a la seva vila privada a Grècia.
Tot va començar fa més d’una dècada, quan la parella va decidir vendre la seva residència estival a Moçambic. Després, va adquirir una luxosa propietat a Kranidi, una zona exclusiva a la península del Peloponès.
Aquesta vila, valorada en cinc milions d’euros i amb vistes privilegiades al mar Egeu, ha estat el seu refugi en múltiples ocasions. Es tracta d’un refugi amb piscina i port privat, a més de dos mil quilòmetres de distància. Ara, en plena temporada alta, la seva elecció ha estat titllada d’elitista, desconnectada de la realitat del país i, sobretot, inoportuna.

El diari Story ha publicat dures crítiques cap als sobirans. L’experta en reialesa Justine Marcella ho expressa sense embuts: "Podrien aprendre un parell de coses dels seus col·legues de la reialesa. M’encantaria que passessin les seves vacances a Zelanda, Limburg o Terschelling. Perquè els Països Baixos són preciosos! Encara que no crec que ho facin mai".
Els comentaris de Marcella no han estat els únics, ja que l’especialista Jeroen Snel ha aportat una visió conciliadora, però també crítica. "Tinc ganes de veure les imatges del rei Guillem i la reina Màxima en bicicleta. No és que hagin de quedar-se aquí setmanes, un cap de setmana llarg o entre setmana també estaria bé", comenta.

El mitjà holandès també recorda un episodi que encara pesa en la memòria col·lectiva. L'octubre de 2020, en plena pandèmia de COVID-19, Guillem i Màxima van viatjar amb les seves filles a aquesta mateixa vila de Grècia, saltant-se les recomanacions de no viatjar a l’estranger. Després de l’onada d’indignació que va provocar la seva escapada, es van veure obligats a tornar abans d’hora i demanar disculpes, admetent la seva "imprudència".
El contrast amb altres Cases Reials reobre el debat sobre l’exemple de Guillem i Màxima
Aquestes declaracions il·lustren el malestar general: els holandesos no exigeixen renúncies dràstiques, sinó gestos que els apropin a la seva gent. Una cosa que molts consideren que els reis Felip VI i Letícia d’Espanya han aconseguit amb la seva tradicional estada a Mallorca.
I és que el descontentament no sorgeix només del luxe que representa la seva vila a Grècia, sinó del contrast amb les altres monarques. La família reial danesa, tot i les seves pròpies polèmiques per allargar les vacances, passa llargues temporades als seus palaus nacionals com Marselisborg o Graasten.
Els monarques noruecs fan el mateix al palau d’estiu d’Oscarshall. El príncep Albert de Mònaco gairebé no s’allunya de la seva residència de Roc Agel, mentre que Carles III i Camila es refugien a Balmoral.

Aquests exemples, citats pels mitjans neerlandesos, reforcen la idea que passar les vacances a casa no només és un gest de proximitat, sinó també una manera de donar exemple. En aquest sentit, Guillem i Màxima semblen haver tornat a allunyar-se. Ara, han generat una bretxa que es percep cada cop més difícil de tancar.
No hi ha dubte que la nova polèmica que esquitxa Guillem i Màxima reflecteix una tensió persistent entre el que s’espera de la reialesa i el que realment fan. La reacció del poble holandès confirma que les decisions aparentment privades poden tenir conseqüències públiques. Aprendran els monarques d’aquesta situació per reconnectar amb el seu país i evitar nous errors?