La infanta Sofia s'enfronta a una etapa plena de canvis importants. Després de finalitzar el seu batxillerat internacional, ara se li obre la possibilitat d'ingressar a la universitat. Això comporta una gran repercussió que, segons Lara Ferreiro, podria tenir conseqüències.
“És molt comú”, sosté l'experta després d'analitzar com seran aquests primers mesos a la vida de la infanta Sofia. Sobretot, perquè la personalitat de la infanta encara s'està formant i qualsevol contratemps podria canviar les coses.

Surt a la llum la realitat de la infanta Sofia
La infanta Sofia es troba en un moment de canvis significatius que marcaran el seu futur més immediat a la Família Reial. Als seus 18 anys, ha donat clares mostres de posseir una personalitat pròpia, negant-se a seguir els passos militars de Leonor. En el seu lloc, opta per formar-se a la universitat, però això no està exempt de certes dificultats.
Així ho desvetlla la psicòloga Lara Ferreiro a Semana després d'analitzar com serà el primer any universitari de la infanta. Segons ha descobert, aquest primer any universitari pot ser emocionalment molt exigent i causar múltiples dificultats durant el procés d'adaptació inicial. La infanta Sofia afronta circumstàncies especials que se sumen a les pròpies dels primers mesos, cosa que podria agreujar les coses.
D'entre totes elles, Ferreiro destaca el conegut com a síndrome del burnout universitari. Aquest es manifesta amb esgotament mental i emocional després de les exigències acadèmiques sostingudes i la pressió institucional constant sobre la jove. “És molt comú que els novells sentin que en l'àmbit acadèmic i social no poden arribar a tot i desenvolupin por a quedar-se fora”, explica.

En el cas de la infanta Sofia, com que no té agenda oficial, l'experta ressalta que pot evitar “caure en això”. Tanmateix, això no l'eximeix de viure altres pressions que podrien posar en risc la seva estabilitat emocional. En aquest sentit, la psicòloga posa sobre la taula la constant comparació amb Leonor.
“Afegeix una pressió extra que la porta a sentir-se segundona”, assenyala sobre la “crisi d'identitat” que podria patir Sofia. Això es tradueix en una altra síndrome, en aquest cas el de la impostora. El que li faria sentir que el seu rendiment acadèmic ha d'estar a l'altura de fites familiars prèvies extraordinàries.
Els nous reptes als quals s'enfrontarà la infanta Sofia
L'anàlisi de l'experta no culmina aquí. Ferreiro també ha insistit en la necessitat que podria sentir la infanta Sofia de mantenir la imatge perfecta que s'espera d'ella. Aquesta pressió per voler estar a l'altura està marcada per la necessitat de control i aprovació externa.
Ferreiro també parla sobre el “dol migratori”. Una fase emocional que implica gestionar l'adaptació a nous entorns socials després d'abandonar definitivament l'internat gal·lès. Aquest procés d'adaptació pot durar diversos mesos i comporta emocions com incertesa, ansietat i por al desconegut, factors que requereixen suport emocional constant.

El fet que la seva formació universitària pugui ser a l'estranger o a Espanya augmenta la complexitat emocional d'aquest període de transició vital. Una altra dificultat assenyalada per l'experta és la hipervigilància emocional que la pressió mediàtica pot activar, cosa que pot derivar en fòbia social.
Ferreiro afirma que les comparacions constants i les expectatives dipositades en ella poden incitar un sentiment de “desdibuixament”. És a dir, com si no sabés realment quin és el seu lloc.
El primer any universitari representa per a Sofia tant una oportunitat de creixement com un repte emocional complex, marcat per alts nivells de pressió institucional. Si bé no s'espera d'ella el màxim nivell, sí que existeix una atenció constant sobre els seus èxits.
Per això, l'experta conclou que, si la infanta és capaç de superar aquesta nova etapa amb autenticitat, serà un exemple per a les següents generacions.