La mort del papa Francesc ha sacsejat el món amb una barreja de tristesa, gratitud i admiració. Als 88 anys, deixa un llegat espiritual immens i universal. La notícia va ser confirmada pel cardenal Kevin Farrell, actual camarlenc del Vaticà.
Les campanes han sonat en senyal de dol a esglésies de tot el món. Líders religiosos i figures institucionals han compartit les seves paraules. Les cases reials europees no han trigat a expressar les seves condolences amb gran proximitat.

El missatge de Carles III i Camila: respecte profund
El rei Carles III i la reina Camila van compartir un missatge emotiu des del compte oficial de la família reial. Van parlar de l'"enorme compassió" del pontífex amb sincer afecte. Van destacar “la seva preocupació per la unitat de l'Església i el seu incansable compromís amb les causes comunes de tota la gent de fe i amb aquells que treballen en benefici dels altres”.
El text reconeix el seu missatge universal de fe i ecologia. “El seu convenciment que la cura de la Creació és una expressió existencial de fe en Déu va tenir ressò en moltes persones de tot el món”. Van afegir que “mitjançant el seu treball i preocupació tant per les persones com pel planeta, ell va tenir un profund efecte en les vides de molts”.
Carles III va compartir el seu record més personal amb respecte i afecte. “La reina i jo recordem amb afecte especial les nostres reunions amb la seva Santedat al llarg dels anys i vam estar molt commoguts d'haver pogut visitar-lo aquest mateix mes”. El missatge conclou amb paraules de condol: “Enviem les nostres més sentides condolences i empatia a l'Església a la qual ell va servir amb tanta dedicació”.

No només Carles i Camila: record i gratitud des del cor
Des d'Amsterdam, també, els reis Guillem Alexandre i Màxima van expressar el seu pesar per la pèrdua. “Guardem un grat record de l'audiència personal que vam mantenir amb ell durant la nostra visita d'Estat a la Santa Seu el 2017”, van escriure. I van afegir: “El Papa Francesc irradiava misericòrdia en tot el que feia”.
També van destacar la seva senzillesa com a exemple per a tothom. “En triar un estil de vida senzill i ascètic, sempre es va posar del costat dels vulnerables i necessitats”. Van reconèixer el seu esperit de diàleg: “Amb aquest esperit va buscar activament aixecar ponts amb altres comunitats religioses de tot el món”.
El Gran Duc Enric i la Gran Duquessa de Luxemburg van expressar les seves paraules. “Aquesta tristesa és tant més gran com que vam tenir l'honor i la immensa alegria d'acollir-lo en visita oficial a Luxemburg el passat mes d'octubre”. En el seu homenatge final van afirmar: “Va ser una guia espiritual per a nosaltres i per al món més enllà de l'Església”.