Muntatge de fotos de la reina Matilde de Bèlgica amb rostre seriós i el Papa Francesc -en blanc i negre- amb rostre mig somrient.

Sorpresa pel gest de Matilde de Bèlgica en ple funeral del Papa Francesc

Matilde de Bèlgica suscita polèmica en lluir en el funeral del Papa Francesc un criticat collaret de perles, que ja va ser vist el 2005

El cor de Roma s'ha despertat avui en calma mentre el Vaticà es preparava per a un dels funerals més importants de la seva història recent: el del Papa Francesc. Des de l'alba, una multitud de fidels i autoritats ha pres els voltants de la Basílica de Sant Pere. L'atmosfera estava carregada d'emoció i respecte.

Al llarg del matí, delegacions de tot el món han anat ocupant el seu lloc en una plaça de Sant Pere abarrotada. Prop de 50 caps d'Estat i deu monarques es van unir per retre homenatge. L'eco del llegat del Papa Francesc ressonava en cada racó del Vaticà.

Vista aèria d'una multitud congregada en una avinguda que condueix a una gran catedral amb una cúpula prominent a l'horitzó pel funeral del Papa Francesc.
La plaça de Sant Pere de Roma està abarrotada | RTVE

Aquest és el detall de la reina Matilde de Bèlgica que ha impactat

Segons els seus desitjos, el cos de Francesc descansarà a la Basílica de Santa María la Major. Va rebutjar els homenatges grandiloqüents propis dels pontífexs, optant per una sepultura senzilla. Un últim acte d'humilitat que resumeix la seva manera d'entendre el papat.

Al funeral del Papa Francesc, que s'està celebrant aquest dissabte a la Plaça de Sant Pere, han assistit representants d'almenys deu cases reials de tot el món. Entre els assistents confirmats es troben els reis Felip VI i Letícia d'Espanya, els reis Felip i Matilde de Bèlgica, el príncep Guillem en representació de la monarquia britànica, el príncep Albert II i Charlène de Mònaco.

També hi són els grans ducs Enric i María Teresa de Luxemburg, els reis Carles XVI Gustau i Sílvia de Suècia, així com els prínceps hereus Haakon i Mette-Marit de Noruega. A més a més, s'espera la presència d'altres monarques, com els reis Abdallah II i Rania de Jordània, el rei Letsie III de Lesotho i l'emir Hamad bin Khalifa Al Thani.

Persones vestides de negre -que són el rei Felip i la reina Letícia- i guàrdies suïssos amb uniformes acolorits en un esdeveniment formal dins d'un edifici amb arquitectura elaborada davant la tomba del Papa Francesc.
El rei Felip i la reina Letícia també han assistit al funeral del Papa Francesc | RTVE

I, enmig d'aquest ambient solemne, un gest inesperat de la reina Matilde de Bèlgica no va passar desapercebut. La monarca va lluir el mateix choker de perles que va ser objecte de crítiques durant el funeral de Joan Pau II. La seva elecció va reavivar immediatament el debat a les xarxes socials.

Els comentaris no es van fer esperar i en pocs minuts van sorgir reaccions de tota mena. Alguns usuaris van criticar durament l'accessori, qualificant-lo d'“horrorós 😣” o fins i tot associant-lo al terme “Dominatrix”. El gest no va deixar ningú indiferent en un dia de màxim recolliment.

Per a alguns, Matilde de Bèlgica va tornar a demostrar que no es deixa influenciar per les crítiques. Per a altres, la seva actitud es va interpretar com una falta de sensibilitat en un context de profund respecte. L'estètica personal de la reina va xocar amb la sobrietat exigida per al moment.

Matilde, aliena al rebombori, va caminar amb naturalitat per la plaça de Sant Pere. La seva aparició es va convertir en un dels temes més comentats del funeral. De nou, l'eterna tensió entre protocol, imatge i espontaneïtat va tornar a estar sobre la taula.

Mentre l'Església acomiadava un Papa Francesc que va fer de la humilitat la seva bandera, una simple joia capturava, per uns instants, l'atenció global. Un detall que, sense pretendre-ho, va introduir un matís de polèmica en una jornada de recolliment. La imatge de Matilde quedarà, com el llegat del pontífex, gravada en la memòria col·lectiva.