El silenci ha caigut sobre el Vaticà aquest dilluns al matí. A les 7:35 hores, el Papa Francesc ha mort a la seva residència de la Casa Santa Marta, a Roma. L'anunci oficial l'ha fet el cardenal camarlenc, Kevin Farrell.
El pontífex, que va estar al capdavant de l'Església catòlica durant gairebé dotze anys, tenia 88 anys. La seva mort s'ha produït tot just hores després de la seva última aparició pública. Va ser durant la celebració del Diumenge de Resurrecció a la plaça de Sant Pere.

L'última benedicció del Papa Francesc: un comiat inesperat
El Papa Francesc, malgrat el seu delicat estat de salut, va voler complir amb la seva cita amb els fidels. En cadira de rodes i sense oxigen, va aparèixer al balcó central de la basílica de Sant Pere. Des d'allà, va impartir la seva última benedicció Urbi et Orbi.
Va demanar al mestre de cerimònies, Diego Ravelli, que llegís el missatge pasqual. Després va desitjar una “Bona Pasqua” a tots els presents. El gest va ser aplaudit pels prop de 50.000 fidels que es van congregar a la plaça.
Després de la benedicció, va sorprendre tothom en pujar al papamòbil. Va recórrer la plaça durant diversos minuts, saludant i beneint. Fins i tot es va aturar per beneir alguns nens, encara que els seus moviments eren visiblement lents.
Sense saber-ho, aquesta seria la seva última aparició pública perquè, hores més tard, el Vaticà confirmava la seva mort. El cardenal camarlenc va declarar: “Estimats germans i germanes, amb profund pesar he d'anunciar la mort del nostre Sant Pare Francesc”. Va ser el missatge que va confirmar la notícia al món.

Aquestes han estat les últimes paraules del Papa Francesc
El Papa Francesc també va deixar un últim missatge a les seves xarxes socials. Al seu compte oficial de X —abans Twitter— va escriure: “Crist ha ressuscitat! En aquest anunci està contingut tot el sentit de la nostra existència, que no està feta per a la mort sinó per a la vida”. El missatge va ser publicat diumenge a les 13:15 hores.
Aquestes paraules adquireixen ara un significat encara més profund. Escrites tot just unes hores abans de morir, el seu missatge sobre la vida que venç la mort es transforma en un testimoni final de fe. Va ser la seva manera d'acomiadar-se, reafirmant que la seva existència, com ell mateix va expressar, no estava destinada a morir, sinó a transcendir.
El cos del Papa Francesc serà exposat a la Basílica de Sant Pere. Allà, els fidels podran retre-li homenatge. Posteriorment se celebrarà una cerimònia dirigida pel Degà del Col·legi de Cardenals.
Amb la seva mort, tots els alts càrrecs de la Santa Seu cessen de manera immediata. El Vaticà queda sota la custòdia del cardenal camarlenc fins a l'elecció d'un nou Papa. També s'han interromput les celebracions previstes pel Jubileu 2025.
En els pròxims dies, el cardenal degà, Giovanni Battista Re, convocarà els cardenals. Només els menors de 80 anys, considerats electors, hauran de viatjar a Roma. La seva missió serà participar en el conclave i elegir el pròxim pontífex.

El conclave ha de començar entre 15 i 20 dies després de la mort del Papa Francesc. Els cardenals es reuniran a la Capella Sixtina després d'una missa especial. Les votacions es realitzaran fins a quatre vegades al dia.
Perquè hi hagi un nou Papa, es necessita una majoria de dos terços. Quan hi ha consens, del Vaticà surt fum blanc. Llavors, el món escolta el tradicional “Habemus Papam” des del balcó de Sant Pere.
El Papa Francesc ha deixat una empremta inesborrable a l'Església i en milions de fidels. El seu missatge final, centrat en la vida més enllà de la mort, resumeix la seva fe i el seu llegat. Avui, el món catòlic l'acomiada amb dolor, però també amb esperança.