Dona sorpresa amb logos de Movistar, Vodafone i Orange al fons.

L'anunci de Movistar que fa saltar les alarmes a Orange i Vodafone: insostenible

Orange i Vodafone intenten encaixar aquest cop dur que acaben de rebre per part del seu principal competidor

L'anunci recent de Movistar ha encès totes les alarmes entre els seus principals competidors al mercat espanyol de telecomunicacions. Orange i Vodafone s'han mostrat especialment preocupats, recull Economia Digital. Sobretot després de conèixer-se l'aprovació oficial d'una important pujada en els preus que Telefónica cobra per l'ús de la seva infraestructura física.

Aquesta mesura podria tenir greus conseqüències per al futur de la competència i per als consumidors. I és que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha donat llum verda a un augment en les tarifes. Afecta el que paguen els operadors alternatius per accedir a la xarxa de conductes, arquetes, càmeres i pals de Telefónica.

Aquestes infraestructures són claus per desplegar xarxes de fibra òptica a tot el país. La pujada oscil·la entre l'11% i el 14,6%. S'aplicarà tant als preus mensuals que paguen les companyies per utilitzar aquests recursos com als costos puntuals per treballs tècnics específics.

Muntatge amb els logos d'Orange, Movistar i Vodafone
Els rivals de Movistar no estan disposats a suportar aquest canvi | PixaBay

En la pràctica, això suposa que, per exemple, el lloguer mensual d'un subconducte de 40 mil·límetres passarà de costar 46,50 euros per quilòmetre a 51,67 euros. L'ús d'un conducte de 63 mm pujarà de 130,70 euros a més de 145 euros al mes. I el desplegament sobre pals augmentarà de 0,57 euros a 0,63 euros per metre.

Pel que fa als serveis no recurrents, com les inspeccions o estudis tècnics, també s'encariran un 14,6%. Una cosa que es justifica amb l'augment dels costos laborals en els darrers anys.

Movistar defensa la pujada

Movistar argumenta que aquest reajustament respon a un model de costos actualitzat, en línia amb la normativa europea. A més, des de 2021 no s'havia revisat. La CNMC defensa que aquests preus continuen sent necessaris per cobrir les despeses d'operació i manteniment de la xarxa física.

Una dona somrient amb el polze cap amunt davant d?una botiga de Movistar i una imatge d?un telèfon mòbil en un cercle vermell.
L'operador blau seria el gran beneficiat amb aquest ajustament | Monkey Business Images, Frank Vex

Tanmateix, la mesura ha estat durament criticada per Orange, Vodafone i altres operadors. Tots ells han construït gran part de les seves xarxes de fibra gràcies a la possibilitat d'utilitzar la infraestructura de Movistar. Sense necessitat de fer obres costoses pel seu compte.

Orange i Vodafone no es quedaran quiets

Ara, amb aquesta pujada, moltes d'aquestes empreses asseguren que la situació es torna insostenible. Orange i Vodafone estan valorant recórrer la decisió per via administrativa i fins i tot judicial. Consideren que la CNMC ha afavorit Telefónica i ha ignorat l'impacte que això tindrà en la competència.

Des de l'Associació Nacional d'Operadors Locals de Telecomunicacions (Aotec) s'ha elevat una queixa a la Comissió Europea. Adverteix que l'augment de preus posa en perill la competència, especialment en zones rurals.