La indústria de la moda ràpida viu temps turbulents. Això sí, poques coses poden amb el gegant de Zara i Amancio Ortega. Encara que de vegades sembla que la competència se'ls vagi a menjar, al final, acaben aguantant qualsevol tempesta.
No passa el mateix amb H&M, l'última gran marca a experimentar les conseqüències d'un mercat canviant. La firma sueca, que durant anys va ser un dels principals competidors d'Inditex, ha anunciat el tancament de 28 botigues a Espanya. Així com l'acomiadament de 492 treballadors.

Aquesta reestructuració reflecteix el profund impacte de la transformació digital, l'auge de la moda sostenible i els nous hàbits de consum. Durant anys, H&M va disputar el lideratge del fast fashion a gegants com Zara. No obstant això, el panorama actual és molt diferent.
Amancio Ortega veu com la seva competència tanca
En el tercer trimestre de 2024, la companyia va registrar una caiguda del 30% en els seus beneficis, amb pèrdues de 258 milions d'euros. La pressió per reduir costos i adaptar-se a una nova era comercial ha portat l'empresa a prendre decisions. Tancaments recents en localitats com Elx, Oriola i Torrevella són només una mostra del procés de contracció que travessa la marca a Espanya.
Els factors que expliquen aquesta crisi són múltiples. D'una banda, el comerç electrònic ha guanyat terreny de manera imparable, en part impulsat per la pandèmia. Marques com Inditex han aconseguit adaptar-se millor a aquesta realitat, amb estratègies centrades en botigues més grans i digitalitzades.
Mentre que H&M ha reaccionat amb més lentitud. D'altra banda, l'augment dels costos, la inflació i la competència ferotge de firmes com Shein i Temu han erosionat encara més la seva posició. A més, l'auge del mercat de segona mà ha provocat un canvi profund en el comportament dels consumidors.
Plataformes com Vinted o Wallapop han captat a una nova generació que busca moda més assequible i sostenible. Tot això restant clients a les grans cadenes tradicionals. Però el cas d'H&M no és aïllat.

Una nova forma de consumir moda
Des de 2020, més de 18.000 botigues de moda han tancat a Espanya, el que representa una caiguda del 30% en el nombre de punts de venda des de 2019. Encara que la despesa en moda va créixer en 2023, aquesta tendència no ha estat suficient per frenar la desaparició de botigues físiques. Davant d'aquesta situació, les grans marques han accelerat la seva digitalització.
Inditex ha apostat pel tancament de botigues petites per centrar-se en flagship stores i potenciar el seu canal en línia. H&M, per la seva banda, ha incorporat noves tecnologies a les seves botigues i ha llançat col·leccions més sostenibles, encara que el seu futur continua sent incert. El mercat canvia, i amb ell, cauen gegants.