Les ensalades russes són un d'aquests plats preparats que, per la seva comoditat, es troben a les neveres de moltes llars. No hi ha dubte que són una opció ràpida per quan no tens temps de cuinar. Però realment totes les ensalades de supermercat són igual de bones?
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha analitzat 8 d'aquests productes i ha trobat grans diferències en sabor, composició i preu. Encara que són pràctiques, aquestes ensalades tenen en comú un elevat contingut de sal i greixos, i són baixes en proteïnes, cosa que les converteix en una opció només per a certs moments.

Tots els productes compleixen amb la informació obligatòria que estableix la llei, com la llista d'ingredients i la informació nutricional. No obstant això, l'organització va detectar que la majoria de les ensalades analitzades no sobresortien per la seva qualitat.
Aquestes són les 2 pitjors ensalades russes del súper, segons l'OCU
Pel que fa a les opcions menys recomanables, l'ensalada de La Cocina To Go (Aldi) i la de Chef Select (Lidl) s'emporten la pitjor part. Ambdues han estat criticades principalment per la textura i el sabor, dos aspectes fonamentals en una ensalada russa. L'ensaladilla d'Aldi, per exemple, va ser descrita com tenint una textura inadequada per a aquest tipus de plat.
D'altra banda, l'ensalada de Lidl també va presentar greus problemes. Es va descriure com massa líquida i poc consistent, amb les patates força dures, cosa que va perjudicar el seu sabor i l'experiència general de consum. En termes de sabor, ambdues ensaladilles van deixar molt a desitjar.

A més de la qualitat organolèptica (sabor i textura), l'OCU també ha avaluat la composició nutricional d'aquests productes. Totes les ensalades tenen un alt contingut en sal i greixos. I, encara que no és una sorpresa, el que més preocupa són les poques proteïnes que ofereixen.
En comparació amb altres opcions de plats preparats, les ensalades russes resulten poc equilibrades nutricionalment. I és que no constitueixen una font important de nutrients com les proteïnes.
D'altra banda, l'OCU també va assenyalar que la majoria dels productes inclouen la informació obligatòria (com els ingredients i la data de caducitat). Però poques ensalades ofereixen detalls addicionals com la mida de la porció o la informació nutricional per ració, cosa que dificulta la presa de decisions informades per part dels consumidors.

Quines ensalades hauries de triar?
Si bé les ensalades d'Aldi i Lidl s'emporten les crítiques més dures, altres marques de supermercats, com les de Mercadona i Dia, no van ser tan mal valorades. No obstant això, l'OCU continua recomanant consumir aquests productes amb moderació, a causa del seu alt contingut de sal i greixos.
A l'hora de triar una ensalada russa, els consumidors han de considerar no només el preu. Alhora, han de tenir en compte la qualitat i la composició nutricional del producte.