Ja s'ha fet l'operació de traspàs d'un total de 224 botigues de Dia. Així mateix, s'han traspassat dues naus logístiques ubicades a Villanubla, Valladolid, cap a Alcampo.
Després del seu anunci l'agost del 2022, l'operació ja ha finalitzat. De fet, ja s'han integrat tots els actius que es van establir a l'acord. L'any passat, tots van sumar una facturació de més de 500 milions d'euros.
Les botigues ja estan en funcionament
A finals de juny es va fer la junta general d'accionistes de Dia. En aquesta, el delegat global del grup, Martín Tolcachir, va apuntar que el traspàs de les botigues es tancaria aquella mateixa setmana.
Tot i això, el centre logístic encara havia d'esperar unes setmanes. Però ara, fonts d'Alcampo han confirmat que el centre logístic està «integrat» i que «ja està funcionant».
Fonts d'Alcampo també han traslladat que totes les botigues Dia estan en funcionament. L'excepció es troba en una de Lleó, que encara s'ha de sotmetre a una reforma i es preveu que obri les portes el proper mes d'agost.
Així ha estat el traspàs d'aquestes botigues de Dia a Alcampo
L'operació entre Dia i Alcampo suma una superfície de vendes d'uns 170.000 metres quadrats. Així mateix, ha integrat el traspàs de més de 3.300 empleats. I tots s'han anat unint de manera progressiva als equips d'Alcampo.
En aquest sentit, el preu del traspàs, que ha inclòs diversos contractes, llicències, actius i empleats, es va calcular amb un límit de 267 milions d'euros. Tot i això, de forma inicial, l'anunci del traspàs pujava a 235.
És a dir, onze més que les que al final s'han venut. De fet, des de Dia ja van indicar que el preu canviaria segons el nombre final d'actius que es transmetessin, entre altres factors.
Ingressos i ubicació de les botigues traspassades
Les 235 botigues que es van anunciar al principi van tenir unes vendes brutes el 2022 de 555 milions d'euros. És a dir, un 1,3% més que l'any anterior. Així va quedar reflectit en els resultats anuals publicats per la distribuïdora i que va recollir Servimedia.
El primer trimestre del 2023, els 223 establiments que s'han traspassat van ingressar 132,9 milions d'euros. Això suposa un 3% més que l'any anterior.
Pel que fa a la ubicació, 65 dels establiments traspassats són a Castella i Lleó. A Madrid n'hi ha 42, a Aragó 41, a Astúries 31, a Galícia 23, al País Basc 13, a Cantàbria 6, a Navarra 2 i només un a Castella-la Manxa.
L'objectiu d'aquest traspàs per part de Dia
Dia buscava desprendre's d'alguns actius com a part de la nova estratègia que va començar el 2020. L'objectiu va ser destinar els recursos aconseguits per finalitzar el procés de reforma de les botigues de proximitat que té a la xarxa actual.
D'aquesta manera, la companyia ha deixat enrere marques com ara la Plaza de Dia, Dia&Go o Dia Maxi. Així mateix, han anunciat el traspàs de la marca de productes de perfumeria Clarel, una venda que es preveu que tanqui aquest mateix any.
El president del Consell d'Administració, Stephan DuCharme, va anunciar a la junta d'accionistes que aquestes operacions: «Ens fan avançar cap a un negoci més simple i centrar l'estratègia en allò que sabem fer millor: la distribució alimentària de proximitat».
Alcampo integra aquestes botigues amb condicions
Per poder fer l'operació, Alcampo es va comprometre davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), a dur a terme desinversions a Ejea de los Caballeros, així com en una àrea del centre de Saragossa.
D'altra banda, l'empresa va indicar que aquestes noves botigues s'han integrat a la seva xarxa «reforçant la companyia allà on és present i afavorint que, on no ho està, nous clients puguin accedir a les marques, productes i serveis d'Alcampo».