Plat ple de marisc

Els 5 mariscos amb menys colesterol que trobaràs als supermercats catalans

Descobreix algunes propostes saludables per a aquest Nadal

Cada cop estem més a prop de les festes nadalenques, i això suposa començar a planificar els menús que volem preparar. Si hi ha un producte que mai no pot faltar a taula, aquest és sens dubte el marisc.

Tots sabem que és un dels plats més típics per a aquestes dates. Però, els nutricionistes assenyalen certs aspectes a tenir en compte, i un cert marisc ens pot beneficiar moltíssim. Atent!

Encara no saps quin marisc escollir? Aquestes cinc opcions us encantaran!

Qui es pot resistir a aquests dinars i sopars en què el marisc és el gran protagonista? Aquest aliment és, per a molts, un autèntic menjar. Però, convé tenir present que no tots els tipus de marisc son iguals.

Gambes en un bol amb llimona
Les gambes gaudeixen de gran popularitat, tot i que no és el marisc més saludable | Getty Images

Així doncs, quan anem al supermercat és possible trobar infinitat de crustacis, com gambes, llagostins o escamarlans. Aquests, per exemple, son els mariscs que tenen més colesterol (200 mil·ligrams per cada 100 grams d'ingesta).

Un altre dels dubtes més estesos en aquests últims temps és la famosa incògnita a prop de xuclar o no els caps. Doncs bé, després de molt de debat, els professionals de la salut aconsellen no fer-ho.

La raó d'aquesta recomanació és òbvia: el cap dels crustacis és una de les zones on s'acumulen més els metalls pesants. Per tant, fer aquesta pràctica podria no ser la millor opció.

Tot i això, també és important matisar que el consum ocasional d'aquest tipus de marisc no suposa cap perill per a la nostra salut. Ara bé, no està de més conèixer altres opcions, igual de riques i fins i tot molt més saludables. Pren-ne nota!

Aquests són els mariscs amb menys colesterol

Si us preocupa el vostre nivell de colesterol, el més recomanable és apostar per aquests mariscs.

1. Cloïsses

Els mol·luscs com les cloïsses son opcions molt sanes a què podem recórrer. Aquest aliment destaca principalment pel seu contingut alt en proteïnes d'alt valor biològic.

A més d'això, també contenen elevades quantitats de ferro, arribant moltes vegades a ser superior que el que aporten les mateixes llenties. Com podeu veure, és una alternativa molt beneficiosa. A més, pots incloure-les a qualsevol menú.

2. Escopinyes

De la mateixa manera que passa amb les cloïsses, les escopinyes tampoc es queden enrere. A més de contenir alts nivells de proteïnes, les escopinyes son riques en vitamina B12.

Escopinyes
Les escopinyes són riques en vitamina B12 | Getty Images

Segons la Fundació Espanyola de Nutrició, una ració d'aquest mol·lusc podria ser molt beneficiosa per al nostre organisme, ja que obtindríem fins al 60% de la ingesta de iode recomanada.

3. Percebes

Una altra opció sana i amb poc colesterol la trobem als famosos percebes. Aquest marisc crustaci també pot ser una estupenda alternativa, ja que només trobarem 14 mg de colesterol per cada 100 grams d'ingesta.

El seu alt contingut en vitamina B12, B1 i B2 ho fan veritablement saludable. A més, a diferència d'un altre tipus de marisc, els percebes contenen molt poc greix. Aquests estan plens de seleni, un mineral indispensable per al correcte funcionament del sistema nerviós, ideal a qualsevol menú.

4. Pop

El pop és un altre dels plats estrella que mai no fallaria per Nadal. Dins la varietat de cefalòpodes existents, el pop és un dels que menys nivells de colesterol presenta.

Pop
El pop està ple de minerals, i conté molt poc colesterol | Getty Images

I per si no n'hi hagués prou, també està ple de ferro, calci, potassi, magnesi, vitamina B i Omega 3. Com pots observar, es tracta d'una opció veritablement sana i completa (ah, i no conté purines).

5. Musclo

I per últim, però no menys important, no t'oblidis de valorar els musclos com a possible plat de marisc. Després de les cloïsses i les escopinyes, el musclo és un dels mol·luscs amb menys quantitats de colesterol.

Si en mengéssim una ració, obtindríem grans quantitats de fòsfor, calci, iode, ferro, potassi i magnesi. Gairebé res! Ara que coneixes totes aquestes opcions... No tens cap excusa! Un menú nadalenc ric i saludable és possible.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp