Els 7 aliments rics en vitamina D que recomanen els experts

Els estudis demostren que gran part de la població té dèficit de vitamina D

Imatge d'arxiu de peixos congelats
Et presentem 7 aliments rics en vitamina D | FedePesca


La vitamina D ajuda en la formació dels ossos i les dents. A Espanya, malgrat ser un país que destaca pel seu clima assolellat, s'ha detectat que una gran part de la població té dèficit de vitamina D.

Sense vitamina D es pot patir hipocalcèmia  

Segons publica l'Organització de Consumidors i Usuaris, la vitamina D és necessària per tenir una òptima salut dels ossos i les dents, però també ajuda a l'absorció de calci i fòsfor que contenen els aliments. A més, la vitamina D participa «en la bona estructura sobre la qual pot desenvolupar-se un teixit ossi». Per la seva banda, també pot ajudar en el manteniment de la resistència de la funció muscular.

Segons explica l'Organització de Consumidors i Usuaris, quan tenim falta de vitamina D es pot produir hipocalcèmia - falta de calci -, i com a conseqüència, una mala mineralització dels nostres ossos. Per això, es consideren grup de risc els nadons, els infants, la gent gran o les dones embarassades. A més, alguns estudis han indicat que la vitamina D pot reduir el risc de contagi per coronavirus.

Però, quins aliments tenen vitamina D? Si bé és cert que l'exposició solar pot aportar aquesta vitamina, hi ha aliments que també juguen un paper fonamental. L'OCU indica que, encara que depèn de la persona, la població adulta ha de prendre uns 10 micrograms diaris de vitamina D (aquests nivells són més alts en el cas de dones embarassades o lactants).


Aliments rics en vitamina D

L'Organització de Consumidors i Usuaris ha fet una llista amb aliments i l'equivalent de micrograms de vitamina D per cada 100 grams. Vols saber quins són aquests aliments? Segueix llegint.

1. Tonyina en oli

Aquest aliment destaca pel seu alt contingut en vitamina D. Segons indica l'OCU, cada ració de 100 grams compta amb 25 micrograms de vitamina D. A més, aquest producte es pot trobar en llaunes i, per tant, es pot emmagatzemar fàcilment en el nostre rebost.

2. Salmó fumat

El salmó fumat té un alt contingut en omega-3, però també destaca per ser una gran font de vitamina D. Per cada ració de 100 grams podem trobar 19 micrograms de vitamina D, segons explica l'OCU.

3. Palometa

Aquest peix també forma part de la llista de l'OCU. Destaca per aportar vitamina D i vitamina B12. 100 grams de palometa contenen 25 micrograms de vitamina D.

4. Daurada

Un altre imprescindible que aporta vitamina D és la daurada, que també destaca per les seves vitamines A i E. 100 grams de daurada corresponen a 8 micrograms de vitamina D.

5. Salmó

El salmó cuinat també és una font de vitamines, entre les quals destaquen la vitamina D. Per cada ració de 100 grams, consumeixes 8 micrograms de vitamina D.

6. Ou de gallina

L'ou, a més de proteïna, també pot aportar-te vitamina D. Cada 100 grams d'ou de gallina aporta un total d'1,75 micrograms d'aquesta vitamina, segons l'OCU.

7. Llet sencera

Segons informa l'organització, 100 ml de llet sencera corresponen a 25 micrograms de vitamina D. Aquest aliment també aporta vitamines B, proteïna i vitamina A.

Què passa amb els suplements?

Segons indica l'OCU, algunes empreses i fabricants han decidit reforçar els seus productes amb vitamina D perquè hi ha molta gent amb dèficit. 

Encara que l'organització admet que aquests productes poden ser beneficiosos, també explica que cal tenir en compte els ingredients 'extra' que s'afegeixen, com els sucres. D'altra banda, l'entitat explica que la vitamina D s'acumula en l'organisme i «es pot produir una possible intoxicació». Aquest efecte tòxic, segons es pot llegir, es produeix quan s'ingereixen més de 100 micrograms diaris de vitamina D durant un temps prolongat.

Quan es tracta de l'exposició solar, es poden produir cremades o lesions cutànies. Ara bé, l'exposició solar no pot derivar en una intoxicació per vitamina D, ja «que només pot derivar d'una ingesta exagerada d'aliments rics en aquesta vitamina» o bé dels suplements vitamínics.


Comentaris

envia el comentari