El cervell és l'òrgan més important del nostre cos. Compost principalment pels dos hemisferis, és l'encarregat de dur a terme totes les funcions, a més de ser el responsable de mantenir-nos amb vida. Descobreix què pots fer per evitar el seu deteriorament i potenciar-lo al màxim.
L'òrgan més valuós de l'ésser humà
El cervell és l'òrgan més valuós i alhora el més complex. Per a molts científics encara és un gran misteri, ja que avui dia no se n'ha aconseguit esbrinar al 100% el seu funcionament. No obstant això, sí que sabem les millors formes que existeixen de cuidar-lo.
Només en aquest òrgan ja hi habiten cent milions de neurones. Aquestes cèl·lules, juntament amb les glials, són les encarregades de dur a terme tots els processos mentals. Així doncs, gràcies al cervell podem dur a terme accions com parlar, menjar o caminar.
De la mateixa manera que passa amb la resta del cos humà, el cervell està compost de fins a un 70% d'aigua, per això sempre hi ha la insistència de mantenir-nos hidratats constantment. L'aigua, encara que no ho creguis, és indispensable perquè funcioni de manera àgil.
I si hi ha alguna cosa que cal destacar d'aquest òrgan és, sens dubte, la capacitat de dur a terme totes les tasques i els processos cognitius. Tot i això, és molt habitual que amb el pas de l'edat les persones comencem a perdre certes habilitats.
Per aquesta raó, el neurocientífic Richard Restak adverteix de la importància de realitzar certes pràctiques perquè aquest deteriorament, si és que ha de passar, aparegui el més tard possible. Vegem-les a continuació.
Com podem millorar la nostra memòria?
Diversos estudis apunten que al voltant del 15%-20% de les persones més grans de 60 anys podrien començar a patir pèrdues de memòria. Algunes badades o comportaments inusuals podrien fer-nos sospitar que alguna cosa no va bé.
Però això no ha de ser sempre així. Richard Restak, neurocientífic de la Facultat de Medicina i Salut de l'Hospital George Washington, assegura que incorporar certs hàbits al nostre dia a dia podrien ajudar a frenar aquest deteriorament.
1. Llegeix de manera habitual
La lectura és un dels millors estimulants per al nostre cervell. Llegir ajuda a facilitar la comprensió, a ampliar el nostre vocabulari i, sobretot, a exercitar la memòria. Diversos estudis han conclòs que llegir enforteix les connexions neuronals.
2. Juga
Aquesta pràctica la solem dur a terme quan som petits. Tot i això, Restak assegura que jugar a jocs, fins i tot en l'adultesa o vellesa, pot contribuir de forma positiva a la nostra memòria. Així doncs, treure el típic tauler de parxís o escacs ens podria ajudar a mantenir la nostra memòria més 'activa'.
3. Activa els cinc sentits
Potser és una pregunta òbvia, però... Quan surts al carrer sols parar atenció a tot allò que t'envolta? Moltes vegades no en som conscients, però quan ens bombardegen molts estímuls no aconseguim retenir tota la informació. Una manera de treballar la memòria és intentar retenir el màxim possible i, per això, hem d'aprendre a ser més observadors.
4. Utilitza el dia a dia
Una altra manera de treure el màxim potencial a la nostra memòria és aprofitar-nos del nostre dia a dia. Ja sigui quan vagis a fer la compra o a agafar el cotxe per desplaçar-te, procura fer-ho a través de la teva pròpia memòria. Per exemple, en comptes de fer una llista intenta comprar els productes recordant-te'n tu.
5. Tecnologia sí, però amb moderació
La tecnologia és un recurs del qual podem extreure grans beneficis, però sempre hauríem de fer-la servir amb cap (i mai millor dit). Actualment estem acostumats a anotar-ho tot al mòbil. Tanmateix, què tal si proves de recordar les dates o aniversaris sense recórrer-hi?
6. Para atenció a alguns senyals
Amb el pas dels anys és completament normal que les nostres habilitats cognitives es comencin a deteriorar. No obstant això, cal tenir en compte certs aspectes: si ens oblidem de coses recents i importants, o si les pèrdues de memòria són molt constants, el més convenient és acudir a un especialista.
7. Veus un professional de la salut mental
Sigui quina sigui la teva situació, si ho consideres necessari visita un professional de la salut mental. Moltes vegades hi ha factors externs que poden influenciar els nostres processos cognitius, com ara certes experiències o estats d'ànim. En qualsevol cas, para atenció a tots aquests consells: la teva salut mental és important.