Una dona que esternuda pel carrer.

Les 8 millors maneres d'activar les nostres defenses naturals i reforçar la immunitat

Estimula les teves defenses naturals aplicant aquests consells bàsics al teu dia a dia

Els humans ens hem preocupat sempre per reforçar les nostres defenses. El sistema immunitari ens protegeix de tota mena d'amenaces externes: virus, bacteris, fongs... Però, fins i tot, la nostra defensa natural depèn també de l'estat de l'organisme.

L'harmonia, tant interna com externa, resulta fonamental per estar ben protegits de qualsevol patogen. Per això, les alteracions com una mala alimentació o la manca d'higiene ens exposen a tota mena de perills. Afortunadament, hi ha una sèrie de consells simples amb què aconseguirem reforçar les nostres defenses.

Millors maneres d'activar les defenses naturals

El sistema immunològic depèn en gran part del nostre equilibri intern. Segueix els consells següents de 'Cuerpo y Mente' per reforçar les teves defenses:

1. Practica exercici

L'activitat física és molt important des de molts punts de vista. Exercitar l'organisme ens enforteix, ajuda a descarregar tensions i també beneficia enormement les nostres defenses. Practicar diàriament algun esport, fins i tot sortir a córrer o caminar resulta ideal per al sistema immunològic.

Una dona que passeja.
L'exercici ajuda a activar les defenses. | Getty Images 

Cal tenir en compte que és molt més beneficiós fer-ho a l'aire lliure. Podem aprofitar, alhora que practiquem esport, per millorar la nostra respiració, cosa que també beneficiarà el nostre organisme i les nostres defenses.

2. Evita el desordre

Si hi ha alguna cosa que no beneficia gens les nostres defenses és el caos i el desordre vital. Intenta formar una rutina i agafa-t'hi tot el que puguis. Respecta uns horaris pels àpats, per descansar i per gaudir del teu temps lliure.

Una dona menjant amb cullera dun bol de menjar
Respecta les teves rutines, sobretot per menjar i descansar | Getty Images

Això permet que el cos funcioni a ple rendiment en aquells moments en què et fa més falta. El millor és respectar també els períodes naturals de llum i foscor, evitant forçar el cos a estar despert fins molt tard. Respectant el somni aconseguiràs que el teu organisme recuperi l'energia que necessita i que les defenses estiguin més actives que mai.

3. Beu molta aigua

Els experts ho repeteixen sempre, però se'ns oblida: necessitem beure aigua per combatre la deshidratació. El cos humà està compost d'un 60 % d'aigua, i també és fonamental perquè les nostres defenses estiguin en perfecte estat. A l'hivern, cal prendre almenys un litre al dia; a l'estiu, que és quan més líquid perdem, el més recomanable és prendre'n dos.

Un got d'aigua.
Beure aigua és molt important per a l'organisme. | Getty Images 

Algunes de les funcions de l'aigua a l'organisme són transportar els nutrients que necessiten les cèl·lules i evacuar les toxines. Els experts recomanen evitar beure aigua durant els menjars o poc temps després per no perjudicar la digestió.

4. La importància de la dutxa

Dutxar-se bé és molt important, i no només des del punt de vista higiènic. Els experts recomanen realitzar petites sessions d'hidroteràpia, si pot ser al matí, per reforçar les nostres defenses. Consisteix a anar alternant una mica d'aigua calenta i freda, cosa que ajuda tant a despertar el cos com a activar els nostres òrgans.

Carfoxa de la dutxa.
Combinar aigua freda i calenta a la dutxa és molt beneficiós. | Getty Images 

A més, és recomanable acabar les dutxes amb aigua freda, sense importar el moment del dia. Es tracta d'un exercici cardiovascular molt popular entre els esportistes, que preveu malalties i refredats.

5. Valora el temps personal

Encara que els humans som éssers molt sociables i necessitem viure en comunitat, no sempre ha de ser així. El millor és trobar temps per als altres i temps per a tu mateix. No sempre és dolent recuperar la connexió personal amb activitats com escriure, plantar o llegir.

Una persona que llegeix.
Dedica temps a reconnectar la teva ment. | Getty Images 

El cos acumula constantment tensions de tota mena i les defenses també es veuen afectades. Aconseguir un estat de pau mental és molt beneficiós per a tot l'organisme. Si t'animes, pots començar amb alguna disciplina que calma el cos, com la medicació o el ioga.

6. Intentar ser flexible

Tots tenim les nostres pròpies idees i la nostra manera de veure les coses, i moltes vegades no acceptem una opinió contrària. No obstant això, la clau es troba en la flexibilitat, escoltar el contrari i, fins i tot, prendre's algunes coses amb més humor.

Dues dones que prenen un cafè.
La flexibilitat ens aporta calma mental. | Getty Images 

Per tenir cura de les nostres defenses naturals, la salut mental també és molt important. Més enllà dels aliments, els estats d'ànim i els pensaments també influeixen directament sobre el sistema immunitari.

7. Canvia la teva alimentació

Seguir una alimentació correcta és fonamental per a l'organisme. En el cas de les defenses, el que més perjudica són els excessos. Abusar de la proteïna i del greix animal, consumint molts lactis, per exemple, sobrecarrega en excés el sistema immunitari.

Una taula plena de menjar.
Una alimentació equilibrada reforçarà la nostra immunitat. | Getty Images 

El problema amb la llet de vaca és que conté moltes proteïnes que el nostre cos és incapaç de reconèixer. Això fa que activi les defenses fins a assegurar-se que no hi ha cap risc, cosa que les distreu del seu treball.

Els aliments refinats o ultraprocessats, al seu torn, provoquen estrès metabòlic i debiliten la nostra immunitat. Si ens passem amb el sucre blanc, molt pobre de valors nutricionals, perjudiquem la nostra resposta immunològica.

8. Menja més aliments crus

Una bona forma d'estimular el nostre sistema immunològic és mitjançant el consum d'aliments crus. Durant el procés de cuinat, moltes fruites i verdures perden part de les vitamines, per les altes temperatures o l'oxidació.

Verdures crues.
Menjar més crus reforça les nostres defenses. | Getty Images 

Les fruites i verdures crues ens aporten una major quantitat de nutrients i, sobretot, fibra. Aquesta última és l'aliment principal de la nostra flora bacteriana, molt beneficiosa perquè combat la proliferació d'altres microorganismes.