App GRATIS:

📱Les teves notícies preferides ara a un click, baixa't gratis l'App de Catalunya Diari clicant aquí. T'ESPEREM!

La digitalització, el teletreball i el comerç local nous hàbits de consum sorgits arran de la Covid-19

L’Agència Catalana del Consum (ACC) ha presentat l'estudi 'Impacte de la crisi Covid-19 en els hàbits de consum a Catalunya en el post-confinament', identifica i perfila com serà el consumidor post Covid-19

Passadís d'un supermercat
El consumidor post COVID-19 serà més ètic i més digital, | Pixabay

El consumidor de l'etapa posterior al Covid-19 serà més ètic, per una banda, i més digital, per l'altra. Aquesta és la conclusió principal que ha extret l'estudi 'Impacte de la crisi Covid-19 en els hàbits de consum a Catalunya en el post-confinament', presentat el dilluns 22 de juny per Beth Abad, directora de l'Agència Catalana de Consum (ACC), i elaborat pel grup de recerca Factor Humà, Organitzacions i Mercats (FHOM) de la Universitat Rovira i Virgili.

L'objectiu de l'estudi, elaborat a partir del mètode qualitatiu, ha estat identificar els nous hàbits i pautes de consum que han sorgit i s'han integrat arran de la crisi sanitària, conèixer com s'està adaptant a la nova situació el teixit empresarial i determinar les tendències actuals i de futur en el comportament dels consumidors. En aquest sentit, la previsió és que la crisi de la Covid-19 tindrà un important en el comportament dels consumidors en el context de la societat de consum, que l'estudi ha recollit en un model de tendències.

Impacte de la crisi Covid-19 en els hàbits de consum a Catalunya en el post-confinament

L’estudi indica que la crisi Covid-19 tindrà un impacte important en el comportament dels consumidors en el context de la societat del consum, i presenta un model de les tendències de canvi que s’han generat en el comportament del consumidor arran de la pandèmia.

Per una banda, indica que la crisi ha accelerat tendències de consum com ara la preferència creixent pels comerços locals i socialment responsables, per la compra de productes saludables de forma conscient i una clara reducció en el malbaratament d’aliments, i alhora una aposta per la incorporació de la digitalització en molts dels aspectes quotidians de la vida. En resum, preveu que el consumidor que sortirà d’aquesta crisi serà més ètic, per una banda, i més digital, per l’altra.

Dona fent compra online a través del mòbil
Hem incorporat la digitalització en molts dels aspectes quotidians de la vida. | GTRES

L’estudi també explica que durant les diferents etapes de la crisi, els patrons de comportament dels consumidors han anat evolucionant. I per tant, és molt difícil predir quins canvis hi haurà a partir d’ara en el comportament dels consumidors, quins comportaments quedaran arrelats i continuaran en un futur i quins hàbits nous, adquirits com a resposta a la crisi, desapareixeran.

En aquest context, la directora de l’ACC, Beth Abad, ha apuntat que «caldrà veure si amb el temps es consoliden les tendències que ens dibuixa l’estudi, ja que el seu abast dependrà de factors diversos, com ara l’impacte de la crisi sanitària en l’economia o, entre d’altres, de la capacitat i l’adaptabilitat a la nova normalitat per part d’empreses i consumidors». «El que sí sembla que ha vingut per quedar-s’hi és el teletreball i tot apunta que aquest fet tindrà un impacte en els nostres hàbits de compra», ha remarcat Abad. Per tal de realitzar un seguiment en l’evolució de les tendències de consum, la directora de l’ACC ja ha anunciat que s’apostarà per realitzar, «més endavant» un nou estudi de recerca.

 

Tendències prèvies que s'han accelerat i d'altres efectes de la crisi

L’estudi identifica d’una banda, aquelles tendències del comportament del consumidor que ja s’observaven abans de la situació de pandèmia i que s’han accelerat per la crisi Covid-19 –hàbits saludables, digitalització, consum responsable, fórmules híbrides de compra, comerç de proximitat, producte local–; per l’altra, aquelles que neixen com a efecte de la crisi –compra de pànic, comerç segur, consum marcat per la crisi econòmica, canvi d’hàbits que afecten el consum com el teletreball o la mobilitat–.

L’anàlisi també mostra l’evolució en el temps d’aquestes tendències en el comportament del consumidor: les perdurables –hàbits saludables, digitalització, consum responsable, fórmules híbrides de compra, comerç de proximitat, producte local, canvi d’hàbits que afecten el consum com el teletreball o la mobilitat– són aquelles tendències que es mantindran en el temps o que, fins i tot, es consolidaran amb més força. En canvi, les transitòries –compra de pànic, comerç segur, consum marcat per la crisi econòmica– es corresponen a aquelles que el temps acabarà atenuant o bé desapareixeran per complet.

També s’observen dos aspectes que han nascut amb la crisi, però que no està clar que durin en el temps: les noves actituds circumstancials, tant positives com negatives, i la crisi econòmica. I és que, tot i que sembla que el consumidor cada vegada té més consciència de la importància de fer un consum més ètic, durant la crisi també s’han detectat actituds negatives com ara el descens del reciclatge. A més, la davallada del poder adquisitiu de moltes famílies podria acabar provocant un nou canvi de prioritats, amb compres centrades en el preu.

Podeu consultar l'informe complet de l'estudi a través del següent enllaç «Impacte de la crisi COVID-19 en els hàbits de consum a Catalunya en el post-confinament». O bé podeu escoltar la presentació de l'estudi en el vídeo que torbareu a continuació.

L'estudi s'emmarca en la campanya 'Cuidem el consum', engegada a l'inici de la pandèmia

Aquest estudi, que complementa l’enquesta impulsada per l’ACC sobre l’impacte de la crisi sanitària per la Covid-19 en els hàbits de consum de la població catalana, s’emmarca en el Pla Estratègic 2019-2023 de l’Agència Catalana del Consum (ACC). En aquest marc, la directora de l’ACC, Beth Abad, ha apuntat que amb aquests dos estudis «hem volgut aportar llum i coneixement amb l’objectiu d’identificar els nous hàbits i pautes de consum que han sorgit arran de la crisi sanitària», i ha remarcat que «l’Agència és l’organisme competent per desenvolupar les polítiques públiques de consum a Catalunya» i que «un dels objectius que em vaig fixar ha estat impulsar l’àrea d’anàlisi i prospectiva, amb la voluntat que l’ACC sigui un ens generador de coneixement en l’àmbit del consum, coneixement que ens ha de servir, alhora, per enfocar les nostres accions envers la defensa dels drets de les persones consumidores».

Davant de la situació d’excepcionalitat, l’ACC ha impulsat aquestes dues iniciatives de recerca que formen part de la campanya global Cuidem el consum, que s’ha dut a terme des de l’inici de l’estat d’alarma amb la finalitat de fomentar un consum responsable i solidari, i alhora poder donar resposta a la ciutadania davant la situació d’emergència generada per la COVID-19 i les casuístiques diverses que podien afectar els seus drets com a persones consumidores.

L'ACC posa en marxa la campanya «El consum responsable depèn de tothom»

Davant les conclusions de l’estudi i amb l’objectiu de fomentar i reforçar actituds ètiques envers el consum, de manera que sigui sostenible, de proximitat, crític, solidari, conscient, i no sexista, la Generalitat, a través de l’ACC, ha endegat aquest mes de juny la campanya «El consum responsable depèn de tothom».

Consumir productes i serveis de manera responsable implica informar-se, planificar i reflexionar sobre les conseqüències dels nostres actes de compra. I tot això tenint en compte, a més a més de les característiques i el preu, aspectes com ara la conservació del medi ambient, la justícia social o la igualtat de gènere.

Podeu visualitzar aquesta nova campanya que està sent difosa durant aquest juny en els comptes @consumcat a Instagram, Twitter i Facebook i en el canal youtube.com/consumcat, consta de 3 històries en les quals els personatges reflexionen sobre el consum responsable.

L’objectiu és fer pensar la ciutadania, d’una manera amena i empàtica, sobre les accions i decisions quotidianes que tenen relació amb un consum més responsable. Com les accions i decisions del dia a dia poden tenir efectes i conseqüències en la societat i sobre el planeta sense que, en ocasions, en siguem del tot conscients.


Comentaris

envia el comentari