Imatge d'un salmó.

Si t'agrada el salmó, val més que et preparis: la pujada que arribarà pròximament

El salmó és un aliment saludable i deliciós, però és possible que els preus pugin d'aquí ben poc…

A qui no li agrada el salmó? Es tracta d'un aliment saludable pel seu contingut en greixos saludables, a més de tenir proteïnes, una textura suau i sabor exquisit. Però hi ha un problema: és possible que el preu pugi pròximament.

El salmó és una espècie molt ben valorada per la seva carn, que és rica en proteïnes i àcids grassos Omega-3. La carn del salmó també és una bona font de vitamines i minerals, com ara la vitamina D i el seleni.

Hi ha diverses espècies de salmó, com el salmó salvatge i el salmó criat en granges. El salmó salvatge és més beneficiós per a la salut pel seu contingut en àcids grassos Omega-3 i una menor quantitat de contaminació.

El salmó criat en granges pot tenir menys contingut d'Omega-3 i més contingut de substàncies químiques, com el mercuri. Per això, cal saber escollir molt bé l'opció al supermercat.

En aquest sentit, fa poc hem sabut que hi ha un cert risc que els preus s'elevin de manera alarmant. Què hem de saber sobre això i què hem de tenir en compte?

 

Què pot passar pròximament amb el preu del salmó?

Fa poc, s'ha aprovat un nou impost per part del govern de Noruega, que entraria en vigor l'any vinent. Es tractaria d'un impost que afectaria els productors de salmó i que amenaçaria amb un notable increment del preu.

D'acord amb els experts, es tracta d'un impost sobre els recursos per al cultiu tant del salmó com la truita del 40 per cent des de principis del 2023, especialment per a aquells volums que superin entre els 4.000 i les 5.000 tones (si fossin inferiors quedarien exempts).

La veritat és que entre un 60 a un 70 per cent de les empreses del sector al país es trobarien per sota d'aquesta quantitat. Tot i això, les grans companyies, que sí que la superen, s'han vist afectades per aquest impost a la borsa, patint pèrdues.

Foto d'una caixera de supermercat.
És possible que els preus del salmó augmentin pròximament. | Getty Images
 

Baixarà la demanda de salmó?

De moment, no se sap ben bé què passarà amb el preu del salmó a les peixateries i supermercats. I tampoc com aquest impost podria afectar el consumidor al preu final de producte. I és que a ningú se li escapa que Noruega és un dels principals importadors de salmó.

En aquest sentit, els experts creuen que es podria registrar un preu superior, amb què les companyies més grans puguin fer front al cost dels seus impostos. O una reducció de la inversió, un fet que reduirà l'oferta.

Sigui com sigui, tots dos factors tendiran a afectar negativament els preus dels productes. Especialment quan, a més, apareix un producte que el pugui substituir, en un context en què la inflació —com sabem— es troba disparada.

Foto d'aliments rics en Omega-3, com el salmó, les nous o l'alvocat.
Tot i que el salmó és deliciós, si s'apuja el preu, la demanda podria baixar. | Getty Images
 

Què passarà a Catalunya?

Seguint amb l'anàlisi, els experts creuen que Catalunya es podria veure afectada per aquesta mesura de manera indirecta. I és que, segons una enquesta d'IPSOS, al voltant del 79% de la població assegura haver consumit aquest peix en els últims sis mesos. I el 50% havia menjat sashimi o sushi elaborat amb salmó en aquest període de temps.

De fet, el salmó que arriba des de Noruega és un dels que es consumeix més, ja que és el líder absolut amb almenys 1,4 milions de racions diàries. Per tant, caldrà esperar per comprovar què podria passar en els pròxims mesos amb aquest deliciós, saborós i nutritiu aliment.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp