Muntatge de Juan Roig i un supermercat de Mercadona

Un agricultor d'Almeria li canta les quaranta a Juan Roig i Mercadona

Andrés Góngora, agricultor d'Almeria li retreu quelcom important a Juan Roig

Fa només uns dies tothom parlava de Mercadona. Això és perquè les declaracions que va oferir Juan Roig, en la presentació de resultats, no van deixar ningú indiferent. Com ell mateix compartia, la cadena valenciana havia aconseguit batre tots els seus rècords.

Malgrat un context econòmic envoltat per la inflació, Mercadona ha aconseguit tancar l'exercici del 2022 amb una facturació històrica a la cadena: 718 milions d'euros. D'aquesta manera, han guanyat un 5,5 % més, en comparació amb altres anys. Tot i això, les seves declaracions han estat un gerro d'aigua freda per a molts, entre ells, alguns agricultors.

Un agricultor d'Almeria retreu a Mercadona les seves últimes declaracions

Durant una intervenció a 'laSexta Xplica', el programa que compta amb experts de diverses matèries, un agricultor va aprofitar per fer un «retret» a Mercadona per les seves declaracions. Ándrés Góngora, agricultor d'Almeria, assenyalava que: «qui s'ha endut la part més important del pastís han estat les distribuïdores i cadenes de supermercats».

Com que Juan Roig va defensar l'augment dels preus afirmant que així havien evitat un problema o un desastre, l'agricultor va amollar durant la seva intervenció que no entenia aquestes declaracions. Seguint en aquesta línia, afirmava que els agricultors no els havien apujat els costos i, per això, el preu que arriba al consumidor hauria estat més influenciat per la decisió dels supermercats que pel col·lectiu agrari. «Sembla molt clar que les grans superfícies i les cadenes de distribució s'estan menjant el preu que el consumidor paga», afegia.

Diversos carrets de Mercadona
L'agricultor ha assenyalat les distribuïdores com a les grans beneficiàries de l'augment de preus. | Mercadona

Així mateix, asseverava que aquest any els agricultors compten amb una mitjana, fins i tot, inferior a la del passat exercici. Malgrat haver confirmat que l'agricultura havia tingut un moment puntual de repunt, també assegurava que el preu actual ha disminuït clarament. Com ell mateix aclaria, el nombre d'agricultors a Almeria, que puja a 17.000, no és compatible amb una venda directa del gènere. D'aquesta manera, es veuen en l'obligació de dependre de distribuïdores i supermercats diferents per poder vendre.

La cadena valenciana ha hagut d'enfrontar-se a una «baixa» rendibilitat

Tot i les xifres compartides per Mercadona, és innegable que la inflació ha afectat la seva rendibilitat. Només l'any passat, la cadena comptava amb un marge de benefici de 0,027 € per cada euro venut, però enguany ha hagut de conformar-se 0,025 € per cada euro venut.

Precisament, aquesta última xifra ha estat l'encarregada de catalogar la rendibilitat de Mercadona com una de les més baixes al llarg de la seva història. Així mateix, un altre factor influent sobre la rendibilitat hauria estat l'increment dels preus. Els costos de la cadena haurien augmentat dotze punts, però als clients només els n'haurien afectat deu, ja que la cadena va assumir els altres dos punts.

Mercadona ha aclarit els seus plans per a aquest any

Per si no n'hi hagués prou, en la mateixa presentació de resultats que ha estat tan comentada, Juan Roig va confirmar quins objectius s'havia marcat la companyia per a aquest 2023. Segons el director de Mercadona, la cadena té planejat obrir noves botigues aquest any.

Com ell mateix assenyalava, la companyia estava a punt d'aconseguir el seu «objectiu de botigues»: 1.700 establiments. Però com que encara tenen cert marge, s'espera que aviat inaugurin noves botigues. Com ell mateix assenyalava: «hi ha competència que vol obrir, altres que s'estan centrant en botigues petites, altres en grans… Nosaltres el que volem és arribar a aquest objectiu de 1.700», i per això encara n'haurien d'obrir unes 60 botigues per tot Espanya.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!