Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un carro de la compra.

Alarma a Lidl, Mercadona, Carrefour i Dia: el nou impost que podria arribar aviat

Els supermercats podrien estar a punt de fer front a un nou impost

Les grans cadenes de supermercats podrien rebre un fort revés pròximament. Tot i que, de moment, no hi ha res clar pel que fa al tema, des de Carrefour fins a Dia, Eroski o Lidl, estarien patint pel futur econòmic que els espera.

I és que, com passa des de fa un temps, superfícies com Mercadona no deixen de rebre moltes crítiques pels preus dels seus productes. Si fer la compra abans ja era complicat, actualment s'ha convertit en tota una odissea. Sobretot, per a les famílies amb menys poder econòmic.

Les cadenes estarien sospitant de la implantació d'un impost

Com es recull al mitjà Confidencial Digital, els dirigents de les grans cadenes de distribució estarien suposant un fet perjudicial per al seu negoci. Pel que sembla, creuen que el govern espanyol podria estar pensant a implantar un impost als supermercats.

Una cosa que ja han implantat a entitats bancàries i empreses energètiques. I la raó no seria cap altra que guanyar-se el suport dels votants, els quals han demostrat en comptades ocasions que no estan d'acord amb les pujades recents que han experimentat els productes.

Imatge d'una dona mirant les prestatgeries d'un supermercat.
Alts càrrecs sospiten d'un nou impost pels supermercats. | Getty Images
 

Cal destacar que el fonament de la sospita serien els últims 'atacs' que ha rebut Mercadona. Tot i que és cert que la cadena valenciana ja havia rebut crítiques per part de molts clients, fa poc va haver de fer front als durs retrets llançats per part del govern espanyol.

Sense anar més lluny, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, va fer declaracions molt dures sobre els supermercats fa només uns dies.

Com ella mateixa declarava en un dels seus actes, «és indecent que les grans empreses de la distribució a Espanya, que els supermercats com Mercadona o Carrefour, s'estiguin fent d'or», sobretot fent servir la guerra d'Ucraïna com a pretext.

Es podria repetir el que ja va passar fa uns mesos?

Els supermercats temen que l'allau de crítiques comparteixi similituds amb allò que ja van rebre, al seu moment, els bancs i les energètiques. Després de diverses declaracions molt dures, per part fins i tot de Pedro Sánchez, aquestes empreses van haver de fer front a nous impostos.

I és que, com el president va declarar l'estiu passat, les protestes provinents d'aquest tipus d'empresa era un bon senyal. D'aquesta manera, sentia que les seves propostes estaven anant en bona direcció.

Per tant, no seria estrany que alguna cosa similar passés amb Mercadona, Lidl, Carrefour... tenint en compte que no seria la primera vegada que les crítiques del govern espanyol donen una pista sobre què passarà amb el futur d'algunes empreses.

Un fet que se suma a les declaracions públiques d'una part del govern de Pedro Sánchez. Com assenyalaven des d'Unidas Podemos, supermercats de l'estil de Mercadona, Carrefour o Lidl estarien gaudint de «beneficis extraordinaris» que podrien assolir un percentatge del 33%.

Si passés, no seria la primera mesura presa pel govern espanyol

En cas que el govern d'Espanya donés llum verda a un nou impost, no seria l'única mesura presa pel que fa als supermercats. L'entrada del gener ja va suposar la posada en pràctica de la reducció d'IVA en certs productes de primera necessitat. Aprovada al desembre, va ser molt aplaudida per la població, malgrat els detractors que la van titllar d'inútil.

Cal tenir en compte que l'òrgan executiu va afirmar que era una mesura per pal·liar la inflació en els preus. Des de llavors, supermercats com Mercadona, Carrefour o Lidl han hagut de reajustar el cost dels productes que tenien a la venda.

Tot i això, sembla que certs establiments, com ha assenyalat fins a l'últim estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), no estarien aplicant correctament la baixada de l'IVA.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp