Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'un tall de pernil serrà amb un ganivet allargat i esmolat

Alerta als supermercats: si compres pernil, fixa't ben bé en un detall

S'estan investigant algunes empreses pel frau alimentari

Trobar estafes al sector alimentari ja no és cap novetat. La policia cada any troba diversos fraus al sector. Aquesta vegada ha tocat als pernils ibèrics. El cas és que a Sevilla s'han trobat més de 50 tones de pernils ibèrics falsos.

Aquest fet, a banda de fer creure als consumidors que estan comprant una cosa que no és, també afecta directament la reputació d'aquest producte. I és que el pernil ibèric enriqueix la gastronomia espanyola.

La falsificació dels pernils es produïa en uns dipòsits il·legals

Les condicions dels dipòsits il·legals on van ser trobades totes les tones dels pernils eren estrepitoses. Perquè semblés de pota negra, els estafadors feien una sèrie de pràctiques. Entre elles hi havia la cremada de greix i la neteja amb aigua a pressió. D'aquesta manera, encara que no aconseguissin canviar el sabor, sí que aconseguien millorar l'aspecte exterior perquè la gent es cregués que eren de raça pura i de qualitat.

Diversos pernils penjats per a la curació
Intenten canviar l'aspecte perquè sembli de pota negra | PixaBay

A més, feien servir un oli de llavor barrejat amb carbó vegetal amb el mateix objectiu: que l'aparença del pernil que venien s'assemblés el màxim possible al de pota negra. Als mateixos dipòsits, es van trobar bidons d'acaricides perquè els insectes no envaïssin l'ambient on es trobava el producte.

No obstant això, si hi havia pernils que no complien les condicions bàsiques per poder vendre'ls, els trossejaven i els venien a daus. D'altra banda, a més de falsificar l'exterior del producte, també mentien en les dates de caducitat i els números de lot. Aquests productes es van vendre a grans cadenes detallistes i a consumidors finals.

Hi ha empreses que estan sent investigades per ser possibles còmplices

A causa de la gravetat de la situació, s'ha obert una investigació conjunta d'on formen part les autoritats, l'Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI) i els organismes de certificació. Es vol trobar tant els responsables principals d'aquesta estafa com possibles còmplices. Amb això, empreses repartides a Sevilla, Càceres, València, Salamanca i Madrid es veuen afectades per la investigació sigui per còmplices o per ser víctimes del succés.

Primer pla d'un carretó de la compra davant d'un supermercat tancat
Diverses empreses estan sent investigades per còmplices del frau | Getty Images

 

Cal fixar-se bé en l'etiquetatge i comprar en un lloc fiable

És aconsellable que els consumidors es fixin bé en el producte pel que fa a la seva forma, el seu pes i l'etiquetatge. A més, també es recomana que aquest producte de qualitat es compri als establiments que garanteixin amb certesa l'origen de l'aliment.